Quote:
Originally Posted by idekius
[I] Naravno da produkcija ne moze da napravi dobru pesmu... ali, da moze da upropasti stvar, moze.
|
I ko je kriv kad se upropasti stvar? Omiljeni izgovor je da ne valja studio, a ja pokusavam da kazem da to nikako ne moze da bude krivica samog studija u kom je radjeno.
Quote:
[I]Nego, jel' se ovde prica o kvalitetu snimka i mixa, ili o kvalitetu pesme, izvodjaca....?
|
Prica se svasta, a pitanje je o kvalitetu studija. To bi pre svega trebalo da zavisi od kvalitea zvuka u studiju (projektovanja), posto (napolju, a polako i kod nas) svi ozbiljni studiji imaju vrhunsku opremu. Sigurno ste svi culi price u stilu isli smo u studio X da snimamo bubanj jer imaju sobu sa puno drveta gde bubanj zvuci mrak, pa smo zatim isli u studio Y jer imaju sobu u kamenu u kojoj duvaci zvuce koma, ... pa smo onda mixali sve u studiju Z. I sad se pitaj da li rezultat zavisi od ljudi koji rade u tim pojedinacnim studijima? Danas kad se uglavnom koriste virtualni instrumenti, prica se svodi vise na kvalitet opreme, a tebi niko ne brani da dovedes Vladu Negovanovica, ili koga god hoces u Pink ili bilo koji drugi studio i da eliminises faktor coveka u oceni kvaliteta studija.
Quote:
[I]Jel' ti ovo stvarno nazivas referentnim snimkom za studio?
|
Pa ti nisi trazio referentni snimak, vec nesto sto je dobro odradjeno, a ovo nije moglo nikako da se odradi kod Vlade, ni kod Zane, jer im je prosor previse mali i 7 - 8 instrumenata ne moze fizicki da stane, a kamoli da ima prostora da snimak "dise". Bio sam u Kolarcu i na Kosutnjaku, gde su izvanredni prostori, akusticki idealni, ali je oprema krs, u svim tim slucajevima potpuno je svejedno ko tamo radi kao snimatelj. Da ne pricam sto ni u jednom studiju (ukljucujuci i Pink) nije bilo dovoljno adekvatnih mikrofona, pa sam morao da donesem jos 5 - 6 sa sobom da bi moglo da se nakupi 13 (linearnih) mikrofona.
Quote:
[I]Lepo aranzirani gudachi (sa, za moj ukus, prevelikim i ruznim reverbom) nisu referenca za studio
|
Hvala na komplimentu, da odmah kazem da se u potpunosti slazem sa tobom po pitanju reverba, ali si ti opet upao u istu zamku. Sta to znaci sto reverb nije po tvom (i mom) ukusu, da PInk studio ne valja, da njihiv reverb ne valja, da ljudi u Pinku ne umeju da nameste dobar reverb? Ja sam okacio samo onaj deo koji je (osim reverba) snimljen u novom Pinku, a ostatak je nasnimljen u Nemackoj, gde je i mixano. Da li to znaci da studio u Nemackoj ne valja, ili da covek koji tamo radi ne valja, naravno da ne, jer je projekat narucio muzicar koji je sam sebe potpisao kao producenta, a pretpostavljam da je u zivotu bio producent samo na svojim albumima. Covek iz Nemackog studija je bio vise nego zadovoljan rezultatima iz Pinka i pohvalio me je da sam odlicno odradio posao, a ti si to i trazio dobro odradjen posao u Pinku, a to je moguce, bar po misljenju vlasnika jednog odlicnog studija iz Nemacke, kao i po misljenju izdavacke kuce koja je u Nemackoj izdala plocu koja je delimicno (6 delova ) snimljena u Pinku. Ja ne mislim da je to neka moja velika zasluga, jer ja sam tu vise imao posla oko organizacije, pronalazenja studija i muzicara, nego oko samog snimanja, gde sam samo postavio mikrofone i "maltretirao" muzicare dok nisu odsvirali tako da sam ja bio zadovoljan, sto sa opremom koja je u Pinku i nije neka velika mudrost i predpostavljam da bi svaki profesionalac na ovom forumu to mogao isto tako dobro da odradi.
RM