Thread: -= Modus =-
View Single Post
Old 09-01-2007, 01:22 PM   #4
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Default Re: -= Modus =-

Quote:
Originally Posted by ProkDu
Da li postoji neko ime za eolski modus sa sni?enim petim stepenom (b5)? Da li bi osećanja tipa bes, mr?nja, napetost, haos, nelagodnost mogli da se izraze kroz ovaj modus?
ako postoji ja ne znam, ali mogu da ti ka?em da se skale sa sni?enim petim obično zovu diminished odn. half diminished, ili diminished#2 i one se dosta upotrebljavaju (oznaka im je dim, o, 7-5, 7b5, dim7.....). Half diminished je u stvari lokrijski modus (7mi modus durske skale)...recimo, c half dim je kao da svira? cis dur od tona c (c lokrijski)...

ili ako tvojoj skali (eolskoj, b5) snizi? i ?esti stepen, dobija? najpoznatiju, čuvenu blues skalu, itditditditditd

taj interval (c-ges, ili c-fis se u jazzu zove tritonus i dosta se koristi) stvarno mo?e da izrazi osjećanje napetosti, bijesa i mr?nje...recimo, hendriks ga je dosta koristio (recimo čuveni uvod u PURPLE HAZE)....

mada ja jo? ne shvatam pravu prirodu tvog pitanja, tj.poentu

Quote:
Originally Posted by ProkDu
Da li bi mogao da da? primer Miksolidijskog modusa u nekoj pesmi Đoleta Bala?evića tj. konkretan deo u pesmi odn. konkretnu melodijsku liniju?

naravno...u svakoj pjesmi Đ.B. postoji primjer mixolyd.modusa, jer u svakoj njegovoj pjesmi (kao i u svakoj pop-rock pjesmi) postoji domonantni akord, tj. čuvena sedmica...

recimo u "aco braco"(a-), u drugom stihu ima G7 "ti i ja smo dr?ava u dr?avi"...to je ?kolski primjer g mixolyd. odnosno G7 (g, a, h, c, d, e, f, g, a, f, eeeee)...itditd

ako ovom neko pomogne...
bassystem is offline