View Single Post
Old 05-01-2007, 10:58 PM   #23
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default Re: Staklena vuna i zdravlje?!!

srednji i basevi se odbijaju od plastike. definitivno. imao sam prije par godina vokal booth od drveta, kompletni u staklenoj vuni pokrivenoj plastikom i onda platnom. za baseve je radilo vrlo fino, nije bilo dumljenja. mozda sam paranoik, ali ja sam uvijek "osjecao" to sranje u svojoj sobi, sve dok ga nisam raspilip i bacio.

e sad, gledano postotno i jednoj sobi, i nije dobro da sve pokrijes sa broadband absorberima, jer uvijek treba veca povrsina da radi za baseve nego sto to treba za visoke i srednje (za koje je najvazniji RFZ - zona prve refleksije - L R gore iza ispred zv. i tebe).

daklem ako jedan dio , recimo 30% od absorbera napravis sa plastikom, i ne stavljas ih u RFZ zonu, to bi bio ok, pod uvjetom da imas barem jos toliko, ili duplo, absorbera koji rade sirokopojasno na RFZ pozicijama, a i dalje.

znaci, dobro mjesto za te urse u plastici (sto tanjoj to boljoj) bi bili kutevi , sto vertikalni, sto horizontalni (gdje se spaja strop i zid).

over druge treba napraviti pokrivene materijalom koji propusta i visoke i srednje. znaci kad ga uzmes pred usta, i puhnes da to ide bez nekih velikih problema. odnos dobre izolacije, da ti ne lete komadici materijala po sobi, i ovog prije navedenog uvjeta propusnosti je mikrofibra. na straznju stranu moze i deblja zutica - ona je nesto jeftinija.

neko srednje rijesenje bi mozda bilo - panel URSA FDP3 (30kg/m3) recimo 10+5=15cm, a ispred nje sloj azmafona 2cm, i zamotano u mikrofibru. azmafon ploca je 2cm, i to bi prilicno sprijecilo prolaz cestica vune natrag u sobu. znaci, "i ovce i novce" - na toj debljini azma dobro gasi visoke i nesto srednjih, nema plastike da se odbija, a vuna iza ti daje potrebnu debljinu da stvar radi i na nizim srednjim i basevima. kao sendvic. tako nesto ja stavljam u svoj RFZ - azma sloj na panel od konoplje.

clusterchord is offline   Reply With Quote