Moje nedoumice su jasne.
Ljudi znaju oduvijek da staklena vuna nije "zdrava" i pri tom stavu nisu čak uključivali mogućnosti da ta kancerogena staklena vlakna budu prekrivena samo slojem tankog materijala! Znaci stetna je izmedju zidova i zagipsana... a sto tek "radi" na ovaj način?
Ne mogu reći da me to ne zabrinjava.
Gledali smo i proračunali varijantu konoplje i to je toliko puno skuplje od staklene vune da se tako teško odlučujem za to, radije bi si kupila neki komad opreme nego to nekako. A opet, brine me ta štetnost vune jer studio mi je u kući, u njemu sam cijeli dan, u njemu su moja djeca. Ne znam.
Za prvu ruku smo se bacili na izgradnju bas trapa i kupili smo URSA staklenu vunu. Sve sto mogu reci da smo se nazalost morali voziti s njom u autu jer nije stala u prtljaznik i unatoc tome sto smo je pokrili najlonom, sve me pika i peče me u nosu, a nisam tip sklon alergijama.
Ipak, prostor mi ne moze ostati ovako skomiran pa cemo krenuti sa time, ali cemo staklenu vunu staviti u najlonske vrece i zasilikonirati. ?ebe mi se hoce li se koja srednja ili visoka frekvencija odbiti od tog najlona, ako radi za duboke, stvar je ok, a zdravlje (valjda) sačuvano. I uštedih u odnosu na konoplju.
Što vi mislite o svemu tome? Ja ustvari ne znam puno o tome zašto je ona kancerogena i štetna... zato sam vjerojatno u nedoumici. I ne zanimaju me dozvoljene granice sranja koje čovjek može "bez posljedica" prihvatiti. Jer čim za nešto postoji granica, to znači da nije dobro i gotovo.
Predlazem da ovdje stavljamo linkove o istraživanjima ovih materijala, pa da vidimo što tko kaže, misli itd.... TAkoder, ako je netko smislio jos pametnih rjesenja da eliminiramo stetnost a i dalje proizvedemo "kvalitetan akustični proizvod"... super!