Evo... da pokrenemo malo tu temu i voleo bih da me Bassystem ispravi ako gresim... i kaze svoje misljenje naravno...
Cesto slusam na forumu o "dobrim i losim" producentima, "dobrim i losim muzicharima", kome je koliki, ko je faca, a ko blage veze nema...
Ja mislim da je muzika puna lepih nepravilnosti, kreacije i da je takva pravila nemoguce formirati...
Banalan primer... za sebe smatram da posedujem vecu tehniku nego Roger Waters iz Pink Floyd... Jesam li ja bolji nego Roger Waters??? Ne bih rekao... Floyd je nakon raskola sa Watersom doveo nekog takticko-tehnickog ubicu... i... ????? Sta se dobilo???? Reklo bi se da je Waters najbolji moguci bassista na svetu za grupu Pink Floyd...
Moze li neko da zamisli Stonse ukoliko bi recimo izbacili Kit Richardsa i uzeli umesto njega Satriania, ili nekog drugog tehnickog ubicu? Jel' bi na taj nacin unapredili band? Ja bih pre rekao da bi ga unistili... Richards jeste gitarista za njih, neko "bolji" nije... po meni...
Jel' mozda Eric Clapton lose svira zato sto svira sporo, bluzerski, troprstaski??? Ja bih rekao da to sto svira svira odlicno, a takodje i peva odlicno, jer... da je drugacije, to ne bi bilo to...
Fenomen zvani Bob Dylan... Jel' ima raspon glasa celu oktavu?

Nezna da peva? Mozda i nezna, ali... on je Bob Dylan i sa svojim pevanjem je usao u legendu...
Zanima me Draganovo misljenje, posto sam misljenja da se radi o nasem vrhunskom instrumentalisti, coveku koji je odsvirao na mnogo albuma, a koji se iskazuje i kao kreator u muzici... po meni, jedan od rekih koje nije "ubila tezga"...
Ko sto rekoh, redovno se srecem sa dogmatskim stavovima, koji su po meni nebulozni, a potpora mom misljenju su i nebulozni rezultati koje takav pristup radu daje...
Mali Jovica hoce da snimi CD, pa ide i kupi pesme od Laze koji je "do jaja" kompozitor, pa mu Laza preporuchi Prdomira, koji je loodilo aranzer, pa Prdomir angazuje Miku, Tiku i Ziku, koji OPASNO sviraju, pa onda to isproducira Joel the Zverina u studiu na Marsu...
I??? Obicno se dobije CD kojem ne mozes da nadjes neku neznam kakvu zamerku, tehnicki o.k., ali... ujedno i CD bez muzike... placenicki i sterilan album... pretpostavljam da se zna na sta mislim... totalni promasaj za velike pare, profesionalci srecni i zadovoljni, posto ima od cega da se plati kirija, racun za struju... mislim... to je otprilike moje vidjenje toga.
Rekao bih da ideja, neciji pechat, karakter... daju vise... da daju nesto sto vredi i ostane... sve se ovako, ili onako komercijalizuje, to je normalno i to je o.k., ali, poenta price je bolji vs. gori...
Tj. postoji li "muzichar za sve", a da se to uklopi u prichu i bude deo nje? Mislim da sam naveo dobre primere u prvom delu posta... jesu to retki pojedinci, ali... da nisu, to bi bila hiperprodukcija i ne bi imalo smisla...