View Single Post
Old 27-12-2006, 01:32 AM   #11
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Vocal Booth sa broadband panelima od konoplje - zavrsen

Quote:
Originally Posted by clusterchord
ma nisam bas jasno napisao, zelja mi je za RFZ zone posici upravo suprotno sa dodavanjem azmafon sloja - da mi jos malo zagusi visoke (>2k), vise nego sto bi samo konoplja - jer ce ukupna povrsina pod panelima biti manja (postotno na cijelu sobu) nego sto je to u vocal boothu (gdje mi zato azma nije trebao).
Skoro da ja tu ne bih stavljao Azmafon nigde u reziji, posto to sto ti kazes "malo" bice na kraju SVE... zato sam spominjao i tvrdje povrsine... kombinacija samo konoplje i azmafona ce ti (po mom iskustvu) napraviti opet prilicno "tamnu" (zvucno) prostoriju... sto je opet stvar navike... i to se moze kompenzovati u mozgu.
U stvari, najbolje je da ti, koji ces tu sobu koristiti, sam procenis, kad si vec krenuo, sta ti vise odgovara...
Quote:

sto se tice ostalih non-RFZ podrucja, znaci bass trapovi i ostale lokacije , konoplja sa FRK daje finu, tek neznatnu refleksiju highs/hi mids, sto je pozeljno da rezija nebude premrtva,
Bojim se da ce ipak biti... ostavi sebi prostora za backup, ako nista drugo
Quote:
prvotno sam razmisljao o tome medjutim, i ethan winner i svi ostali (scott etc) su mi rekli da diffuzor treba minimalno 2.8 i vise metara da pocne biti koristan u smislu striktno difuzije, tj. razbacivanja frekvencija da ne bude nakupina. medjutim , nuspojava, cak i na vrlo kratkim distancama, barem u presence podrucju, je da se ipak osjeca jedna zivost i presence tilt kad pjevas ili sviras u mali 734. zato je ok za booth. u svakom slucaju imam ih jos 11 komada pa cemo vidjeti ako zatreba i u reziji.
Tu se slazem, ali kada je prostor mali, ne preostaje ti nista drugo, jer je borba sa comb-filteringom i rezonancijama iznad 100Hz, neravnopravna (na tim istim rastojanjima i manjim)... a difuzor je ipak prakticno jedino sto nam preostaje za mali prostor... to smo probali nekoliko puta do sada, i to se ljudima vise svidja nego odbijanje zvuka od bliske i RAVNE povrsine, makar bila i apsoprtivna delimicno na visokima.... na tim rastojanjima koje spominjes, ni broadband apsorberi nisu ono sto bi bili na 5m rastojanja!
Quote:

generalna logika je dakle, stavljati 734 na RFZ pozicije, u ovakvoj sobi ko mojoj nema smisla (4.7x3.36.2.55), prekratke su distance. osim odotraga, za sto vec imam plan - dat cu napravit 3 Skyline diffuzora 60x60 (12x12 kockica) od drveta. za dubinu max 25cm podrucje rada mu je 688Hz do 3kHz. sto je i najinteresantinje. za ispod toga se brinu trapovi i broadband sa FRK slojem.
Skyline iza zvucnika?
Problem kod njega sto "prekasno" odradi... naime on na tim frekvencijama najvise hvata refleksije od zadnjeg zida, koje su na njega "pale" POSLE tvojih usiju... uticaj njegov se cuje, to sigurno, ali to je najvise sto dobijes... "neku" promenu
Zvucnik ne zraci NISTA pozadi u opsegu za koji difuzor pravis, i sve sto taj difuzor "na'fata", bice refleksije od okolnog prostora.
Quote:

drvo u pravilu i jest bolje za difuzore, kako kod skyline tako i za 734. medjutim, u vecini studija sa 734, na stropove se obicava metnuti od lakses materijala i plice (tanje). ja sam radio sa stiroporom ,ali moze i lijevani pvc, prozirna plastika itd itd..
Ok... za plafon zahteva ozbiljno konstruisanje... samo smo jednom radili plafon u difuzorima... konstrukcija je prilicno bila "heavy"...
Quote:
mislim da je to prvenstveno zbog dimenzija, troska, a i sigurnosti - ako ti puni, drveni 734 difuzor padne na glavu ima da te nema.:o
Uradi se ozbiljni nosaci... naravno...
Quote:

svakako ostavit cu si prostora za mjenjanje i eksperimentiranje. ostat ce na stropu dovoljno mjesta za , po potrebi i tuned bass trap - centriran oko room noda za visinu, i odotraga za po duzini, i sa strane ako bude trebalo za node od sirine - u tom krajnjem slucaju isao bih tu na onaj winnerov sistem sa sper ili ivericom koja hermeticki zatvara trap. ali bi ih naravio uske sa raznim debljinama, da mi opet rade difuznije.
Ok... radi i javljaj iskustva
Quote:
makar on mi je savjetovao za manje sobe (i to "manje" po amer. standardim) bolje je sve rjesavati sa broadband panelima, ako na kraju usfali visokih ond. postane premrtvo, dodati koji FRK sloj na panel ili koji difuzor tu i tamo.
U malim sobama je problem, sto koliko god apsorber bio dobar, on takodje ne radi kako treba na bliskim rastojanjima... deo energije koji se odbije i ne apsorbuje je prilicno izrazen... i cuje se preko mere...
Ovo smo proverili vise puta merenjem, i prakticno napustili taj metod...
Blisko difuzno polje ucini tilt na visokima, ali je to manji problem nego izdizati neko usko frekventno podrucije u miksu koje je nastalo zbog superpozicije u sobi, ili potiskivati nesto cega u miksu NEMA... na "tilt" se mozes lakse navici
Quote:
ugl. radio jesam tako da je sve promjenjivo, moze se skinut, montirat ponovo, zamijeniti materijal itd.. treba se na sve naviknuti prije nego postavim konacnu varijantu, tako sam radio i kod razmjestaja studijskog namjestaja, sinteva, ergonomije i dosega ruke itd itd.. sve je to spor ali dostizan proces.
Na zalost, to je jedini ispravan put... nema akustike po sistemu "kljuc u ruke"... Jedino ti ne savetujem da ista menjas, kada postavis prvi put, dok ne ustanovis TACNO sta ti smeta... ako treba zapisuj... to ce ionako biti "policijska istraga"... gde soba treba da "prizna" a ti je lovis u "lazi"... na to ti se svodi

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote