Quote:
Originally Posted by clusterchord
generalno mi se cini da je atenuacija prilicno linearna. jednostavno soba prakticki nema odjeka, s time da se nije pojavio onaj efekt "pritiska na uho" koji je tipican za sobe s tanjim rijsesenjima ili sa spuzvom - gjd e je atenuacija ogromna za hi i mid, ali je nema za niske. ovdje je zvuk vokala ostao prirodan.
|
Da, za vokale je to ok.
Quote:
azma za usporedbu, kad pricam u 2cm panel malo bolje gusi visoke. medjutim kad zagusis cijelu sobu sa konopljom , to vise nema efekta jer si postotno dovoljno pokrio koliko trebas rusiti visoke. (princip piramide - sto visa frekva to manje gusenja, sto niza - vise gusenja)
.
|
Vidi kod Ivana u threadu... imas takodje na sticky...
Tu imas onu "grubu ivericu",... poigraj se malo sa njom... ako imas volju, i ako hoces lepe refleksije,... nije mnogo homogena, i nema puno lepka na povrsini, vise je drveta... a nije ni mnogo skupa... ona meni cak simpaticno izgleda. Moze ti dobro odraditi posao u cilju kombinacije apsorpcije i refleksije...
Mozda cak da od necega takvog uradis nekoliko 734 na mestima prvih refleksija (bocno, gore i iza ledja)... ako ti finansijska konstrukcija i volja pokriva tu akciju, naravno.
Quote:
mixing room necu cijeli gusiti naravno, pa zato i idem na kombinaciju s azmafonom samo na RFZ (reflection free zone) pozicijama - lijevo desno iza ispred gore. 16cm konoplja, 2cm azma.
a bass trapovi ce i dalje biti samo konoplja sa FRK slojem. 
|
Pokusaj ostaviti sebi mogucnost da nesto izmenis (mislim na poziciju)... kao i uvek, akustika neke prostorije zahteva navikavanje, i zahteva da dosta vremena ulozis u eksperimentisanje.... sta ti i kako vise odgovara.
Sa konopljom, azmafonom i raznim drvenim materijalima, ako ih zadrzis mobilne... mozes prakticno "trimovati" sobu do mere kako ti najvise odgovara...
Drago mi je da si pronasao konoplju prihvatljive cene... to je sasvim specifican materijal i u kombinaciji sa azmafonom ti moze obezbediti odlicne rezultate...
pozdrav
bogi