View Single Post
Old 23-12-2006, 09:55 PM   #69
idekius
Mason

idekius's Avatar

Default Re: Najlepsi textovi EX YU scene...

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Uvek me interesovalo da li je ovo čista halud?a od pesme ili suptilna politička pesma u kojoj se u stvari mislilo na već postojeće napetosti na kosovu a rimsko carstvo je u stvari SFRJ, ili se u stvari mislilo na "dođo?e" uslovno, kako su neki tripovali.
Inače mu ovo nije jedan od jačih tekstova, bar ja nemam takav utisak, ali imao je Bajaga ba? dobrih momenata ranije.
Ume Bajaga da skocka tekst, a da to bude lepo i ukusno...
Inace, jeste politicka pesma... Stvarno je po meni bila impresivna pojava kako su muzichari u vreme SFRJ razvili pravu malu umetnost da u textovima iznesu svoje politicke stavove i poglede, a da niko nema osnova da ih posalje u cuzu

Mnogo je primera za to... Text koji sam kacio vec... Azra-Krivo Srastanje je bio Dzonijevo vidjenje tadasnje SFRJ i u njemu predvideo njen raspad... "Kamo dalje, rodjace" je opisala Tita, grupa Kerber je svoje vidjenje SFRJ iznela u naizgled decijoj pesmici "Mama tata vraticu se ja", gde kaze "Snezana je jedna bila, a patuljaka je sest.." (tekstopisac Dusan Arsenijevic)... mnogi su to radili, ali... tada je to bilo gotovo ludost i bilo je kaznjivo, a svi dobro znamo da je branjeno voce najsladje

Danas su dosla druga vremena... mozes da nasreces na politiku u pesmama koliko hoces, ne moze ti niko nista, pa sve gubi smisao... vise nije zanimljivo ... zato su pojedinci nasli druge skakljive teme... eto, recimo ja znam za jednu pesmu, jednog istaknutog clana naseg foruma koji u tekstu svoje pesme slavi pedofiliju ... skriveno, ali... ocigledno