Re: Studijski muzicari.... prava
procitaj moj post pazljivo i polako!
Kao session muzicar - sam formiras cenu! Ako si trazen i dobar, kostas sigurno vise nego neki pocetnik! To je jedna stavr i nema veze sa naplacivanjem od emitovanja!
A za Performers Rights - znam (jer sam "perform" na preko 150 remiksa na kojima sam radio!!) ako pesma nije u Top 40 (znaci pusti se svega par puta na radiju) osoba koja je svirala na toj pesmi dobije fiksnu cifru!
Ako je pesma hit, Top40 i vrti se na radiju i TVu - to se tretira kao "higher earning track" - onda osoba koja je svirala na toj pesmi mora da dokaze da je stvarno svirala (kredit na ploci, ugovor sa disko kucom itd) da bi mu stigle pare od emitovanja.
Ovo se odnosi samo na svirace i backing vokale!! Cak i ako je remix u pitanju pa se vrti na radiju, remikser ima prava na neku kintu!
Ovo je totalno odvojeno od autorskih honorara za emitovanje koji se placaju po minutu... malo si pomesal, ne?
A honorari od emitovanja na radiju e OVDE razlikuju NENORMALNO.
BBC RADIO 1 (drzavna stanica)placa najvise - oko ?55 (skoro 100Eura!!) po JEDNOM emitovanju na radiju!!! Dok komercijalne stanice placaju izmedju 10p i 15? ..
U principu, oni koji najvise pustaju - placaju najmanje!!
|