View Single Post
Old 22-12-2006, 11:46 PM   #2
bassystem
Stara Rumski Elita 2003.

bassystem's Avatar

Default Re: Studijski muzicari.... prava

Kod nas je i za kompozitore te?ka situacija (?to se tiče autorskih prava) a kamoli za studijske muzičare...mada, nisam siguran, ali mo?da ni u inostranstvu ta prava nisu velika...kod nas se (mislim na SOKOJ) obračunavaju autorska prava za kompozitora, tekstopisca i aran?era (kad su u pitanju standarde pjevačke kompozicije)

?to se tiče d?epa, naravno da je svejedno, jer se za sada ja dogovarm da nekome sviram za određeni honorar. A i mislim da je to nabr?i i najbezbolniji način, kao ?to i sviranje basa na nečijoj ploči vi?e nije toliko čest slučaj...Sve manje ljudi se i odlučuje da snimi ?ive instrumente, ili snime po par pjesama sa ?ivim instrumentima, a ostalo sekvenceri...Mada je to i dobro, jer se tako vidi ko ozbiljno pristupa snimanju ploče a ko to radi iz buduće koristi i samo zbog toga...Naravno, mislim na neku pop-rock, standardnu pjevačku muziku. Ali ja sam optimista po pitanju budućnosti sviranja ?ivih instrumenata po studijima, jer dobro odsvirana kompozicija je uvjek za klasu bolja u svakom smislu od programirane...To je pokazao i Giboni, koji je, moramo priznati, nametnuo neki vi?i standard u studijskom radu (na?alost, to je ne?to ?to je u osamdestim kod nas bio podrazumijevan nivo-zato su i muzičari bolje svirali i snimale se interesantnije ploče).

E sad, meni je naravno va?no da pjesma na kojoj sviram bude slu?ana ?to vi?e, odnosno, cd prodat u ?to vi?e primjeraka, mada opet, malo ko obrati pa?nju na bass. Međutim, ja se uvjek trudim da prilikom snimanja dam svoj max, da napravim dobru bass liniju ili neku interesantu temu, pa jo? kad to neko primijeti, ja smatram da sam napravio dobru stvar i zadovoljan sam
bassystem is offline