Quote:
Originally Posted by kejkz
.......Najneutralniji nacin bi bio da se kroz pojacalo pustaju test signali ili sinteticki sumovi, ali takav test ne bi realno pokazao nista.
|
Pa evo... ja tako testiram sprave, jer moram... i sta? Kad je sprava nova, nikada nije radila, niko je nikada nije cuo, uvek strepim sta cete ti i tvoje kolege da kazete o njoj... ok, nema toga puno (sprava, konstrukcija), ali i ovo malo mi je dovoljno da naucim da mojim merenjima i testiranjima ustanovljavam da je sprava OK, a kako ce to vama da zvuci?... NEMAM POJMA dok vas ne zamolim da poslusate i kazete mi kako to VAMA zvuci... i ponavljam, mogu samo da nagadjam sta cete da kazete, ali sam
na svojoj kozi naucio da se na svoja testiranja NE OSLANJAM osim ako ne moram, i do neke granice (da ne bih zbog ociglednih brljotina smarao okolinu)
Ono sto vi slusanjem ustanovljavate je KARAKTER sprave/instrumenta... mozda naziv nije najbolji, ali tim imenom nazivam sve ono sto je skoro nemerljivo, niti postoje kriterijumi po kojima bi se to radilo....
Konkretno od tehnickih podataka za mic-pre koji se mogu uspesno izmeriti su THD+Noise, Headroom, Frequency Response, Impednace... itd.. a iz tih podataka samo mozete ugrubo ocekivati kakav ce sprava karakter imati... ove sitnice koje se cuju kao razlike u Manley-ovim snimcima, definitivno ne zavise sasvim od tehnickih podataka...
Ako pustate pink noise pa slusate... to je ok da se ustanovi da je tweeter dobio "po jednoj stvari", ili za neku drugu dijagnostiku... sumnjam da bi vam to sto cujete u ovom slucaju dalo preslikavanja na muziku... mada ako se vezba, mozda moze i da se navezba... ko to zna...
Quote:
Originally Posted by kejkz
Bitno je ponasanje opreme pri snimanju, u razlicitim uslovima, i sa uvek, mozda i malo drugacije odsviranim delom, jer ljudi ipak nisu masine (mada im se neki ozbiljno priblizavaju  ).
pozdrav
|
To sto pricas mi pre lici na vestinu.... odnosno rutinu... ili mozda stil rada.
Ako covek stalno ima neophodnost da to radi i stalno "vezba", na kraju to i "navezba"... (da se razumemo, ja to ne umem, samo nagadjam kako "mehanizam" funkcionise)
pozdrav
bogi
p.s. U jednom Pro Audio casopisu sam citao review nekog mic pre... i pisac je opisivao kako je ustanovio slusanjem da mic-pre ima izuzetno mali sum... na to sam pomislio "Svaka cast "majstore"! To si mogao i da procitas..."