Quote:
Originally Posted by kejkz
....
instalirao sam ubuntu upravo zbog te jednostavnosti u startu, ali mi njegova namena nije bila za audio, vec samo za one tutoriale koje pisem i za grafiku koja ide uz to, tako da nisam hteo da se bakcem preterano. Probao sam onaj Dynebolic, i posto u njemu sve radi, on mi je za audio. Ali sam mislio cisto samo da probam kako funkcionise OSS, posto mislim da od drajvera na novijim linuxima, zbog peripetija oko patenata, radi samo ALSA kao slobodno resenje.
a sto se tice toga humaniji  to je naravno samo fora...
....
|
Necu mnogo da sirim pricu, ali i to sa ALSA drajverima nije islo bez problema....
Mnoge kartice imaju mogucnost izmenljivog firmware-a koji se podize na pocetku. Programeri su te firmware fajlove uzimali sa instalacija drivera za windows, i pravili load-ere za njih... time su drajveri za linux poceli vuci sa sobom gomilu "necistog" sadrzaja, sto je izazvalo problem pre par godina, i tada je bila velika "cistka" i izbacivanje drajvera ... cak i onih koji su radili...
Tu nije bio problem sa patentima u smislu da linux krsi patentna prava proizvodjaca kartica (ne sasvim, sigurno), nego je problem sto je ideologija linuxa (nije samo ideologija, nego ako pravnici "razmotaju" sve kako treba, zvucace kao ideologija) takva da prakticno ne dopusta patente zajedno sa samim sobom... mada je bolje reci da ne dopusta "copyright"... uvodeci "copyleft"... itd... da ne tupim.
E sad... sami razmislite kakva je "dobrobit" od hardvera koji je toliko "senzacionalno" vrhunski (skoro svetsko cudo!), da se ni interfejs prema PCI magistrali ne sme otkriti... iako postoji gomila mreznih adaptera koji imaju regularne drajvere i drajver se moze napraviti i postoji bez ikakvih problema sa dokumentacijom... a njihov razvoj je kostao deset puta vise od razvoja bilo koje DSP audio karte (ne treba da vas zavara jednostavnost tih kartica, one nisu jednostavne....)
Za multimedijalne kartice (definitivno ne toliko znacajne za sustinu primene racunara) vaze neke druge zekonitosti...
Linux audio, zbog svih ovih razloga, predstavlja odlicnu platformu za one koji realno zele da nauce kako neki racunarski audio sistem funkcionise, bez "human being bla, bla" halucinacija... e sad, druga je prica o tome da li to iko moze unovciti, odnosno uciniti konvertibilnom svoju edukaciju... ako je to cilj onda sam sumnjicav prema takvom motivu, a ako je cilj edukacija... 'nako... onda ga toplo preporucujem, jer je sve otkriveno i realno i dobro... kod je u globalu vrhunski, mnogo rada i truda ulozenog u njega, i preracunato u novac koji bi trebao biti placen programerima za sve sto nadjete u linux okruzenju postaje cifra koju malo koja drzava na svetu moze da plati, kada bi imala zelju da to kupi, i sto je najvaznije, pod uslovom da imamo vlasnika (a nemamo ga)....
pozdrav
bogi
p.s. Sustinski, veliko pitanje koje se ovim nacinima pokusava da resi na zadovoljavajuci nacin je pitanje VLASNISTVA nad imovinom... odnosno ako neko kupi neku kartu, softver, sta god... veliko je pitanje da li je to korektno prema kupcu, ako za svoj novac dobije nesto sto ne moze popraviti sam ako mu se pokvari, ili ne moze poboljsati sam ako mu ne radi kako kupac zeli... u slucaju da to ne moze da uradi (ne zbog svog neznanja, nego zbog nedostatka informacija), onda, iako je platio, kupac NIJE vlasnik sprave ili softvera (jeste ako se koristi kriterijum, da moze s njom da radi sta zeli), nego firma koja mu je prodala, jer su njegova prava ogranicena...
Ovo ima smisla ako je u pitanju ozbiljan problem od kradje dizajna od strane drugih proizvodjaca (mada kradje postoje i dalje), medjutim, ako je gomila kartica napravljena sa prakticno JAVNIM standardima, i ako se vrlo cesto skrivanjem dokumentacije prakticno skriva trivijalnost dizajna i greske, onda to dobija neke druge okvire...
Sve u svemu nisam siguran da ce se covecanstvo izboriti sa ovim problemima, ali je mozda vazno da se kaze gde su problemi, te zato ovo sve pisem...