Thread: Sundjeri
View Single Post
Old 09-12-2006, 07:36 PM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Sundjeri

Zdravo kok,

Quote:
Originally Posted by kok
u pravu si, nameravao sam da uzmem one za namestaj ( jer za druge nemam para)
koliko su u stvari oni beskorisni? mislim... verovatno imaju neku moc absopcije, pogotovo neki sa vecom gustinom.
Nemoj generalizovati pojam gustine apsorpcionog (u akustickom smislu) materijala, ako on NIJE POROZAN, ili nije dovoljno porozan...
Tapetarski sundjer, stiropor, stirodur, poliuretanska pena (pur-pen),... su odlicni termoizolacioni materijali, jer sadrze u sebi ZATVORENE mehurove VAZDUHA, i ne dozvoljavaju strujanje istog, i time razmenu toplote.
Za akustiku je bitno da materijal bude porozan (ako se zeli apsorpcija), da bi vazduh sto bolje strujao i time trosio energiju koju je dobio od tvojih zvucnika, ili bilo kog zvucnog izvora, i to je poenta akusticke apsorpcije... trosenje energije.

Znaci, ako zaustavis vazduh i njegovo kretanje, rizikujes da ti se isti vrati nazad u vecoj meri u nekom "ko zna kakvom" obliku, i obicnim sundjerom, makar i sa "piramidicama" NE MOZES dobiti frekventno iole ravan apsorber...
Razbacaj to po svim zidovima, i dobices "potpis" koji ti neadekvatan materijal napravi u celoj sobi... to ces cuti, i na to ces morati da se navikavas posebno... daleko od toga da je samo "shelving filter" za visoke, nego ima i notcheve i svasta nesto... doduse u maloj meri, ali mnogobrojne... doprinose neprijatnom karakteru sobe.

Quote:
Originally Posted by kok
da, da, i ja sam to hteo da uradim sa azmafon-om i to mi je bio najveci favorit, ali naspisao sam ranije u jednom topic-u da imam "problema" sa njim. izneo sam ga da se izluftira i cini mi se da je sada mnogo bolje... videcemo.
Ok, sad se secam... pricali smo vec.
Quote:
Originally Posted by kok
ali ono sto me je najvise zanimalo da cujem tvoje misljenje je... da li kada se stavljaju "SUNDJERI" je bolje da budu odmaknuti od zida. pitam za sundjere generalno, da ne ulazimo sada u tacne karakteristike nekih, recimo da pricam o onim "profi" Aurelex, Primacoustics.. nadam se da sam pogodio imena
pa generalno su efikasniji na nizim frekvencijama (govorim o mid range) ako ih odmaknes, ali posto ti vec imas nekakve slojeve, pitanje je da li ti to preterano komplikuje zivot. Ako ti nije tesko... i ako mozes... odmakni ih... sta drugo da ti kazem
Quote:
Originally Posted by kok
ako budem stavljao azmafon sigurno cu ga odmaknuti od zida, kada bih stavljao "absorbere" od vune( uramljene) i njih bi stavljao odmaknute. Ali ne secam se da sam video negde takve postupke sa sundjerima pa zato i pitam da li neko mozda zna.
Znam, nisi ih video jer bi onda Primacoustic i Auralex bili prekomplikovani za instalaciju, ovako dobijes tubu lepka, i sundjere, i udri!

Generalno je uvek dobro ispod svakog "tretmana" ostaviti vazduh... jer njega tretiras, a ne zidove, gips, i sta vec...

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote