Thread: Sonar iskustva?
View Single Post
Old 08-12-2006, 12:25 AM   #2
kejkz
banned

Default Re: Sonar iskustva?

Radim s vremena na vreme u njemu, nije los program, ima kreativni potencijal, moze se lepo miksati i programirati, ali meni licno tu nesto fali. Pre svega, stabilnost zvuka, ne samog programa, u radu je krajnje diskutabilna, jer nekada dolazi do bespotrebnog seckanja kada se otvaraju neke osnovne funkcije i prozori, a procesor uopste nije opterecen, sto moze da nervira. Sam program ima po meni previse prozora i dijaloga, sa hiljade malih podesavanja, koja treba citati i citati da bi nasao ono sto ti treba. Ima problema sa nekim VST instrumentima, ali generalno oni nisu toliko strasni. Probao sam novu x64 verziju, koja je prilicno stabilna. Uz njega se dobijaju instrumenti i neki efekti, ali nista spektakularno, samo cisto da se moze poceti. Imam neki osecaj da nekako preterano koristi procesor, vise od Cubase-a sa istim instrumentima i brojem audio traka, ali to je mozda samo moja uobrazilja.

Ima on i svojih prednosti: svidja mi se kako je uradjeno seckanje audio fajlova, odnosno slicing, mogu se lako dobiti varijacije na ovaj nacin, editor za midi je pregledan i precizan, bilo matrix, list ili notni, mikser
je vizuelno dopadljiv i generalno pregledniji nego npr nuendov, koji je nekad meni licno zamoran. Trekovi imaju ikonice kao u Logic-u, sto je nekad dobro kod trazenja, kada ih ima dosta, a obicno ih ima.

Ima tu naravno jos mnogo toga, ali malo je mesta, tako da je najbolje da ga probas sam, ako mozes, i vidis da li ti se svidja, mozda vise odgovara tvom nacinu rada. Sto se kreativne i strane tice, mozes dobiti mnogo, sto se svuka tice, isto tako, kvalitet je tu, on cak mislim da ima i 64bit mixing engine, sto teorijski znaci prednost u odnosu na Cubase i Nuendo, ali je moj generalni stav da je Cubendo robusniji i stabilniji, pogotovo kada je rad pod velikim opterecenjem u pitanju.
kejkz is offline   Reply With Quote