View Single Post
Old 04-12-2006, 04:22 PM   #48
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Monitori do 350 eura

Quote:
Originally Posted by Manley
....boggy ce to bolje objasniti, ali ja mislim da je 4-ka ne svira ispod 80hz....to znaci non stop radis sa ukljucenim lo-cut filterom...pa sta ces tu cuti? To je isto, imam karoseriju fererija sa zastavinim motorom...

Moracu da se slozim se Leshom nema basa od 4"
Evo me...

Da.. 4" driver ima suvise malu povrsinu da bi pokrenuo dovoljnu kolicinu vazduha u sobi i formirao ikakav znacajan bass za slusaoca. Proizvodjaci pokusavaju na razne nacine da nateraju te drajvere da sviraju nisko, ali je problem sto onda ne mogu da sviraju GLASNO.... i tako u krug... prakticno donja granica za 4" driver, a da moze i glasno, je nekih 100-150Hz... minimalno... a i to je vec "znojenje" za njega (ponavljam, ako slusalac zeli GLASNO da mu svira).

Ozbiljna karakteristika 4" drivera (ako je kvalitetan) je veoma lagana membrana (najvecim delom zbog manje povrsine), a samim tim manja inercija, a to (teoretski) znaci veca kolicina detalja i preciznije informacije koje on pravi... ako je drajver vrhunski i tako mali, onda mu obicno nema ravnog po pitanju kolicine detalja i preciznosti na mid opsegu... i to je, na zalost sve....

Prakticno zvucnik sa 4" driverom je skoro idealan za kontrolu snimanja glasa, i to mu je neka najveca moguca primena. Sve nize oktave...?... ahm,... pa dobro, moze da se "nabudzi"... ali vrlo brzo dodje do klipovanja drajvera, i tu je kraj price o SPL-u (dobar primer je ADAM Artist)

Inace, nemojte mesati ovu moju pricu sa "Zvucnik mi prekrasno svira".... to nije povezano... zvucnik moze jako lepo svirati i bez mnogo bassa, ali neki put se moramo zapitati i sta to on moze a sta ne moze da odsvira... pogotovo kada od tog zvucnika zavisi necije poslovanje... tada nema bas mnogo mesta za "emocije" ovog tipa

nadam se da sam pomogao

@Aksez2, dobrodosao na Forum!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote