Quote:
Originally Posted by Manley
....boggy ce to bolje objasniti, ali ja mislim da je 4-ka ne svira ispod 80hz....to znaci non stop radis sa ukljucenim lo-cut filterom...pa sta ces tu cuti? To je isto, imam karoseriju fererija sa zastavinim motorom...
Moracu da se slozim se Leshom nema basa od 4"
|
Evo me...
Da.. 4" driver ima suvise malu povrsinu da bi pokrenuo dovoljnu kolicinu vazduha u sobi i formirao ikakav znacajan bass za slusaoca. Proizvodjaci pokusavaju na razne nacine da nateraju te drajvere da sviraju nisko, ali je problem sto onda ne mogu da sviraju GLASNO.... i tako u krug... prakticno donja granica za 4" driver, a da moze i glasno, je nekih 100-150Hz... minimalno... a i to je vec "znojenje" za njega (ponavljam, ako slusalac zeli GLASNO da mu svira).
Ozbiljna karakteristika 4" drivera (ako je kvalitetan) je veoma lagana membrana (najvecim delom zbog manje povrsine), a samim tim manja inercija, a to (teoretski) znaci veca kolicina detalja i preciznije informacije koje on pravi... ako je drajver vrhunski i tako mali, onda mu obicno nema ravnog po pitanju kolicine detalja i preciznosti na mid opsegu... i to je, na zalost sve....
Prakticno zvucnik sa 4" driverom je skoro idealan za kontrolu snimanja glasa, i to mu je neka najveca moguca primena. Sve nize oktave...?... ahm,... pa dobro, moze da se "nabudzi"... ali vrlo brzo dodje do klipovanja drajvera, i tu je kraj price o SPL-u (dobar primer je ADAM Artist)
Inace, nemojte mesati ovu moju pricu sa "Zvucnik mi prekrasno svira".... to nije povezano... zvucnik moze jako lepo svirati i bez mnogo bassa, ali neki put se moramo zapitati i sta to on moze a sta ne moze da odsvira... pogotovo kada od tog zvucnika zavisi necije poslovanje... tada nema bas mnogo mesta za "emocije" ovog tipa
nadam se da sam pomogao
@Aksez2, dobrodosao na Forum!
pozdrav
bogi