Quote:
Originally Posted by SHIVA
Jasno mi je da loudness war nie tema. Bunilo me spominjanje optimalne glasnoche za rad, korekcija volumena kad nakon filma pustish glazbu i ostali primjeri pa sam htio bit siguran da razumijem o chemu je zapravo rijech.
Ako nisam skroz prodebilio... trik je u tome da kad "kupac" zahtjeva -11 dB RMS-a producent mozhe pouzdano stishati output i tako raditi na svom optimalnom nivou bez da si oshtechuje sluh sa -11 dB RMS-a a kupac i dalje bude zadovoljan jer dobije ono shto je trazhio?
Ako je odgovor da to bi se ujedno dalo koristiti za korekciju volumena kod obichnog "potroshachkog" slushanja trackova razlichitih izvodjacha (i volumena). Mislim da bi tako neshto veseliloo mnoge ljude koi (kao ja) imaju naviku slushati glazbu i dok spavaju  .
|
Pa tako nekako,... film se moze koristiti kao neka referenca jer se tu standard postuje. I to ispada neki najnizi RMS ako se gleda stanje na trzistu danas...
Znaci "dobitak" na RMS koji je trazen od strane klijenta, se moze dovesti u "naviknut" SPL... ili, ako klijent trazi -11dBrms, onda se nivo slusanja (normalan na -20dBrms), utisa za 9dB, i culo sluha dovede u optimalan radni rezim...
Jedini je problem to raditi automatski, kod "consumer" slusanja,... jer to dodje kao AGC (automatic gain control)... sto je ruzna pojava koja se najcesce cuje kod jeftinih snimaca.,... kad nema niceg, onda se dobije sum, kada se pojavi signal onda sve udje u klip dok se ne "ustanovi" da se nesto desilo i tako u krug...
Kod profesionalnog rada u muzickoj produkciji, gde se radi jedna pesma u jednom trenutku sa "zadatim" RMS, je moguce uraditi preset, i tako raditi do kraja...
Rezultat je koriscenje sluha UVEK u optimalnom rezimu, pozeljno najosetljivijem i frekventno najravnijem..., i time obracanje paznje na to sto se radi na uvek isti nacin... nisam siguran, ali mi se cini da bi to moglo da prouzrokuje manje gresaka u produkciji i vecu verovatnocu za uspeh... mada moze izgenerisati gomilu sistematskih gresaka, ako je covek nenaviknut na takav rezim rada...
Jedno je sigurno... kupci muzickog materijala nejvecim delom slusaju muziku na nekoj (njima) normalnoj jacini, i "igranke" sa RMS-om ih teraju da pojacavaju i utisavaju Volume dugme, a u ovom slucaju (muzicka produkcija) bi se to radilo unapred, a ostatak bi se radio na isti nacin.
pozdrav
bogi