Quote:
Originally Posted by Tiki the Boyler
.....
A što se tiče 15-ke - moj "subjektivni osjećaj" je da ih treba gurnuti sa puno više snage da bi radili onako kako treba! A onda se dešava da prostorija (ako je dovoljno mala  ) proradi i eto problema...
....
|
Upravo to... voziti BM15P sa Alesisom RA500 ne daje realnu sliku o tom zvucniku... Nije u pitanju deklarisana elektricna snaga, nego... realna snaga pojacala u obradi tranzijenata, brzina... to se ne moze specifikacijama opisati, ali se cuje, i moze se napraviti ako se ne stedi preko svake mere.
O tome Oggy moze reci "par reci"
Mada i ja, ovako "nagluv" za te vase stvari, mogu reci da BM15P opasno svira kada se dobro "potprasi"! Tako da BM15P nije uopste los izbor.
Sto se tice sobe, mozda spekulisem, ali ako slusam utiske koje mi prenose ljudi na testiranjima... izgleda da je jako vazno koliko pojacalo dobro kontrolise bass drajver,... to itekako utice na karakter bassa u sobi... a i logicno je... pojacalo, zvucnik i soba cine jednu slozenu elektroakusticku impedansu... tako da i tu pojacalo igra ulogu... ne u kolicini bassa nego u karakteru bassa.
Drugim recima, ne mora da znaci da ce se pogorsati bass u sobi... koliko mi imamo iskustva, skoro da su najgori zvucnici koji imaju mlitav i nekontrolisan bass, makar bili i mali... ako sviraju nisko... onda je haos u sobi...
ako je bass "tight" i kontrolisan... onda rezonancije obicno imaju manjeg uticaja...
Ma sve je to vrlo kompleksno... tesko je ad-hoc donositi zakljucke na osnovu prostih proporcija.... kad god sam to pokusao... priroda me je mlatnula po glavi...
pozdrav
bogi