View Single Post
Old 21-11-2006, 10:11 AM   #20
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Leb i Sol-Novi Sad

Quote:
Originally Posted by Bitch
...jos malo friskog info-a sa oko kontrabasa....

...pazi meni usnimljeni signal kontrabasa jako varira dinamicki! Nije lose snimljeno nego izgleda tako radi pickup! Neki tonovi su preglasni, neki se skoro ne cuju! sto nije slucaj sa signalom kad je svirao bass gitaru... a i moja rezija nije problem

pozz
Ja nisam slusao koncert, ali samo oko kontrabasa...
Signal kontrabasa zna da varira ako se ne svira dinamicki uravnotezeno (sto je 1:1.000.000 sanse u ovom slucaju) i drugi i verovatniji razlog zato sto je ili lose postavljen pikap ili se cak desili (sto je najverovatnije) da se u transportu malkice pomerila dusa instrumenta, pa se promenio odnos zica. Ne mozete da zamislite sta radi milimetar levo ili desno sa balansom zica. Cak se dusa instrumanta upravo i podesava po njegovoj funkciji, tj. da li je solo instrument ili orkestarski (na kontrabasu se koriste i dva razlicita para zica sa razlicitim stimovima u zavisnosti od toga da li je solisticki (stepen vise stim) ili orkestarski (normalan stim) ). Pomeranjem duse moze da se postigne bukvalno i do 40% zvuka (ili da se istog izgubi ), tako da mi je otprilike jasno zasto se sve desava. Takodje, desava se kod starih , kvalitetnih instrumenata da u zavisnosti od vlaznosti vazduha drasticno promene svojstvo tona. To je upravo karakteristicno za kontrabas (mada i za ostale gudacke instrumente) zato sto ima neskladno najvecu rezonujucu povrsinu, a sama debljina drveta nije ni priblizno proporciji koju zauzima kod recimo violine, pa je zato instrument podlozan svemu i svacemu i nekada se desi da jednostavno ne moze da se snima "samo zato". Zato se u live varijantama dosta dobro pokazuju oni ceski basevi od sperploce koji uvek zvuce jednako gadno

http://www.sunflower-fest.com/

Last edited by Oggy; 21-11-2006 at 10:14 AM.
Oggy is offline   Reply With Quote