Quote:
Originally Posted by alavuk
bez obzira na hardware , sta cemo sa prostorijom, iskustvom onog ko mixa/masteruje materijal ?
|
Iskustvo dolazi vremenom, ne kupuje se. Treba steci perspektivu, slusati sto vise zvucnika, razlicitu muziku na njima, shvatiti prednosti i mane svih njih, jer nema savrsenog.
Prostorije su najveci problem, nikad do sad, priznajem, nisam radio u savrsenoj prostoriji, uvek su bili neki problemi. I njih mozes dobro shvatiti i malo srediti po potrebi.
Quote:
kejkz koliko je tebi bilo potrebno da nadjes tu neku "granicu" koja ti odgovara ?
|
Ako mislis na jacinu kad u miksu, posle nekoliko sati rada sam cujes da ti nesto ne odgovara, ne treba vise. Kada se preterano umaras, znaci da je prejako, utisavaj.
Quote:
evo za elektroniku je potreban sto jaci rms nesto izmedju -15 do -10 , mislim da je moj materijal negde oko -13 rms ako ne i koja vrednost veca ...
|
Nema pravila sto se tice RMS-a, ali ti kazem iz svog iskustva, ne valja preterivati sa kompresijom za dobijanje jacine, ima mnogo inteligentnijih nacina. Koliko god da je popularno danas sabijati snimke, a posto je elektronska muzika kao stvorena za to, sabijaj radi zvuka, ne radi jacine.
Quote:
e sad pitanje je mozda opet tricky , sta ako je muzika koja je masterovana radjena totalno hardverksi tj ide kroz hardverski (mixer/eq/kompresor) ili skroz vst imaju isti rms a a zvuk nebo i zemlja ? meni se desavalo da nesto sto ima manji rms zvuci glasnije nego sto je nesto sto ima veci rms zvuci tragicnije slabije tj nize.
|
Jacina nije samo cist odnos peak-a i RMS-a, nego i frekventog otiska koji jedan signal salje. Zato ljudskom uhu neki zvuk izgleda jaci, iako ga kao takvog merni instrument ne vidi. A tu je i peak vrednost, tranzienti, koju ne treba nikad zanemariti.
Ja npr. cesto radim rege, i tu je sistem jednostavan: miksom dominira bas, ali isto tako moram da postignem dobar balans drugih frekvencija odnosno instrumenata za pravu jacinu. Bas drzi rms konstantnim, a ostali tonovi daju kretanje