View Single Post
Old 20-11-2006, 12:35 AM   #106
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: "moderna muzika" i muzika za pare

Quote:
Originally Posted by bassystem
naravno, Du?ane, u pravu si, ali za?to jedan isti čovjek ne bi mogao da u?iva i u nipnotičkim plemenskim bubnjevima kao i u kompleksnosti melodija i harmonija klasike?

I ?to ne bi o tome pričali: ?ta svako od nas do?ivljava i voli u muzici. Ja u?ivam na koncertima klasične muzike i jazza, ali i na nastupima nekih tehno grupa i DJ. Međutim, uvjek mi je bitno da su neki moji kriterijumi zadovljeni...volim da osjetim da ta grupa u?iva u tome ?to radi (a ne tezgari), voilm da čujem ne?to interesantno (a ne neinventivnu sto puta isto odsviranu muziku...recimo ovo ?to rade većina dana?njih bluzera...nemoj da se opet neku uvrijedi...) itd...naravno da svako ima svoje kriterijume, ali ?to o tome ne bi pričali, meni je to interesantno
Pa nisam ja niti rekao da isti čovek ne mo?e da u?iva u ovom ili onom, niti da ne treba o tome razgovarati
Samo sam izneo utiske, čak ni nisu u pitanju utisci stečeni isključivo na osnovu onoga ?to su ljudi pisali na ovoj temi. Ja sam sva?tojed ?to se tiče muzike, tako da definitivno nemam predubeđenja, vi?e glasno razmi?ljam o tome ?ta vidim na drugima.
Quote:
ritam je jedno, melodija je drugo, harmonija je treće...zajedno čine muziku...bez ritma ne bi bilo melodije, jer bi imali samo jednu dugu harmoniju koja se ne prekida, a to ne bi bila muzika... sa druge strane, ritam moze da posotji bez melodije i harmonije, ali to je onda samo ritam, ali ne i muzika.Dakle ritam ima odedjeno prvenstvo, ali jednio u formuli ritam+melodija+harmonija čini ne?to ?to nazivamo muzika...
Jbg moram priznati da ne razumem ?ta si tačno hteo da prokomentari?e? vezano za ono ?to sam rekao? Čak su i plemenski bubnjevi na?timovani u neke tonove pa se ne radi samo o ritmu. Kad bubnjar svira takođe pokriva različite frekvencije spektra, tehnički, ritam i melodija ni ne postoje u izolaciji u stvarnosti. Ćak i sirena za uzbunu ima svoj ritmički i melodijski element.

Ako priča? manje bukvalno, e onda opet postoje kulturolo?ke razlike, pa neki daju prednost ritmu, neki melodiji, a neki harmoniji. istok je harmonski tanji a melodijski daleko bogatiji od nas na primer.
Dushan_S is offline