Quote:
Originally Posted by kejkz
Tesko je stalno se navikavati na nove nivoe, stvarno bi se trebalo naci neko prakticno resenje. Covek se nekada napreze, a nije toga ni svestan dok radi, upravo zato sto je usredsredjen na neke detalje, a ne na jacinu. Zato volim da miksam tiho, a da proveravam glasno...
|
Ok... ostaje nam jos samo jedan problem... zadnja donja oktava... moze strahovito podici ukupni RMS, a da mi to ne cujemo kao "glasnije" u tolikoj meri kao kada bi se isto toliko RMS-a "dodalo" na midrange... Imas li kakvu ideju?
To je najveci uzrok zasto pesme koje imaju isti RMS, zvuce razlicito "glasno"...
Quote:
Da, izuzetno su skupi. Skoro sam citao tekst jednog coveka koji je sebi napravio kontroler za 5000 dolara, svaku komponentu je sam birao i sastavio. Lep hobi
|
Skup hobi
Quote:
Ovo pitanje sam upravo postavio zbog toga sto na digicheck-u, softveru koji ide uz Rme, a sluzi za razna merenja, postoji sistem +3dB, za koji tvrde da je precizniji kada je u pitanju merenje jacine muzike, zato sto kada se meri jacina sinusnog talasa koji ima apsolutnu digitalnu jacinu, obicno merenje RMS.a pokazuje -3dB. Zbog toga se vrsi ova "kompenzacija".
|
Praksa je da se mikseri "steluju" na sinus od 1kHz (1kHz je "poludecu" i "zabole me glava" a ne muzika!). Zasto? Pa zato sto tako pise u vecini uputstava, i zato sto ako neko napise drugacije, onda ce kupci reci,... j*bo ti ovu spravu, njoj treba "pink noise" za kalibraciju... to mi zvuci komplikovano... mora da je sprava bezveze.
Zatim, praksa je da na mikserima NEMA RMS metra, nego su
VU metri , odnosno average, odnosno meraci "srednje vrednosti"... koja je samo neka prva, gruba, aproksimacija (ako SMEM cak i tako da kazem!!!) za pravi RMS i uvedena je zato sto bi realizacija pravog RMS-metra bila preterano skupa. Ovo sto dobijate softverski su verovatno prilicno tacne i VEOMA jeftine varijante, a hardverske su skupe jer je preskupo hardverski "dizati" trenutnu vrednost signala na kvadrat pa raditi integraciju, pa jos koren iz toga... jeftinije je naci srednju vrednost... iako to nije ono sto nam treba
Tako da "kompenzacija" koju navodis najverovatnije nije kompenzacija "jadnog" RMS-a, nego kompenzacija studijske "smuckaj pa prospi" prakse i navika ljudi koji rade u tim studijima (kako znaju i umeju)...
Moze to i bolje, samo je malo ko raspolozen da da za meter-bridge slican novac kao za mikser... itd.
pozdrav
bogi