View Single Post
Old 19-11-2006, 09:22 PM   #5
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Nivoi slusanja u reziji i muzicka produkcija/postprodukcija...

Quote:
Originally Posted by kejkz
Meni se obicno javi problem kada treba odmah miksati krajnji rms, jer se nekad ne zna kakve ce biti druge pesme, ko ce ih raditi i kada, jer sam nekada angazovan samo za jednu, dve pesme. Ako unapred dobijem referencu, onda je posao lak. Bas zato izbacim taj srednji miks, i ako ima problema, odnosno ako se zeli jace (jer se danas retko zeli slabije), ok, izmiksam glasnije, nije to toliko cimanje kada se sve ocisti. Dakle, onda obicno posebno kompresujem svaki kanal, nekada i sa vise kompresora u seriji ili paralelno.
To je jasno, ali mislim da naprezanjem usiju u cilju "glasnijeg" izmices izvan optimalnog i najosetljivijeg opsega tvog slusnog aparata... drugim recima, cini mi se (znaci mozda bulaznim) da se usi trebaju baviti necim drugim u toku miksa, na nekom nivou SPL koji je relativno nezavistan od target glasnoce... i time omoguciti da sluh uvek bude "nabrijan" i da mu nista ne moze promaci...
Ideja je da se kompenzuje glasnoca na nivo 83dB po jednom uvetu za odmicanje od -20dBFS(rms) referentnog nivoa... ili nesto slicno tome.
Sluh je nelinearna pojava i nije jednako osetljiv na svim SPL-ovima, i bez obzira na talenat i sposobnosti pojedinca, to vazi u nekom obliku, odnosno, ako nismo svi isti a onda smo barem slicni.
Quote:
Oko povecanja snage na kraju, imam podeljeno misljenje: zavisi kakav je miks. Ako ispadne dobar i u dovoljnoj meri ujednacen, i frekventno i dinamicki, sa kvalitetnim kompresorom se bez problema dobija potrebna jacina. Ako nije, jedino neki multiband i eq izvlace stvar. Limitere izbegavam, ili ih koristim cisto preventivno. Ako nesto i udje u njega, do 3db mu je dozvoljeno
Pokusavam da ne udjem u "tehnologiju" nego preslikavam elektricni RMS u SPL, oslanjajuci se na to da se covek relativno lako navikne na referentni nivo i promenjen SPL moze samo da ga navede na pogresnu procenu...
Hipoteza je u pitanju, mozda treba probati.
Quote:
Znam ljude koji rade mikseve na -20dBfs, koji se onda pojacavaju po potrebi, a rade metal! Mada, kod takve i slicne muzike peak i rms su blizu Crest faktor = 0.01!
Nemam problem sa tim... nek rade kako god hoce... sve je to dobro ako dobiju rezultat koji su zeleli.
Quote:

Svakako, zato svima koji rade preporucujem da daju pare za kvalitetan kontroler jacine.
Takvi su jako skupi (nekoliko kEUR)... ovi jeftiniji ne mogu da garantuju stabilnost gaina +/-0.5dB, razlikuju im se levi i desni kanali, kako vrtis dugme, nemaju nacesce nikakvu skalu na potu u dB, a i ako imaju veliko je pitanje da li je -6.5dB svaki put kada ga okrenes u tu tacku, to malo koji potenciometar moze...
Quote:

Definitivno, voleo bih da cujem i tudja iskustva o prezivljavanju danasnjih mikseva. Kada radim dugo, pa makar i na maloj vrednosti SPL-a, pravim pauze svaka dva sata.
Jedva cekam da cujem sustanje
... jos kada to sto radis preslusas milion puta... mora da ti se zgadi kada je cujes...
Quote:

Ovako nesto bi trebao da radi svako u svom studiju, bez izuzetka, ako hoce da ima pravu referencu. Ne znam da li si probao, ali foobar2000 ima jedan sistem koji se zove replaygain, i koji racuna koliko je kompresovana muzika, ali mislim da za referentnu tacku uzima upravo negde oko -14dBfs, sto se uzima kao vrednost za kvalitetno slusanje. Nije mnogo precizan, ali radi svoj posao.
Pokusacemo, kao sto rekoh, da napravimo referentne wav primere bazirane na white/pink noise, jer je to najsigurniji nacin da se kontrolise RMS nivo, pogotovo sto posle to sracunamo, te ako omanemo za 0.1dB, MIKSAMO PONOVO... isto kao i ti
Njima moze da se proveri i Foobar i ostali... vec smo imali "cudnih" rezultata...
Namerno koristimo noise a ne prostoperiodican signal (sinusni), koji je najcesce uzrok problematicne kalibracije... nije ni noise najslavniji... ali je najmanje los
Quote:

Samo jos jedno pitanje boggy, na koje mi niko ne dade odgovor u jednom drugom tredu: kako racunas RMS, kao matematicki tacnu vrednost, ili koristis sistem +3dB?
Racunam ga na jedan jedini meni poznat nacin, verovatno je to taj matematicki, kako ga nazivas... jer jedino tim putem mogu da dodjem do SPL-a... bez "klizanja"... i "nabadanja"...
Znaci "digitalni" RMS se moze preslikati u elektricni RMS izlaznog analognog signala a ovaj direktno preslikati u SPL u zvucniku... prostim proporcijama
Uz sva odstupanja zbog temperature, nelinearnosti, plime i oseke, mesecevih mena, i ostalih gremlina... neki nacin za ustanovljavanje referentnog slusanja se moze definisati.
Pri tom pravim pretpostavku da su sva odstupanja u ponovljivosti (ako je kontroler tacan i precizan) prakticno daleko manja, nego "razularenost" SPL-a u reziji bez icega... ono sto moze precizno, neka bude precizno, ako se zvucnici zagrevanjem "menjaju"... ok, onda cemo ih "zagrejane" meriti itd... ako treba temperatura u studiju da bude konstantna... pa skoro svi imaju neku klimatizaciju... obican split sistem je dovoljan za jednu sobu...

ALI, ako se drzimo 83dB... imamo velike sanse da za pola sata do sat udjemo u referentni nivo bez straha od laganja, koristeci iole kvalitetan monitorski sistem... uz povremene godisnje kontrole, moze se ocekivati stabilnost uslova za rad... ima realnih sansi za to.
Quote:

veliki pozdrav

kejkz
Hvala, veliki pozdrav i tebi!

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote