View Single Post
Old 19-11-2006, 08:49 PM   #4
kejkz
banned

Default Re: Nivoi slusanja u reziji i muzicka produkcija/postprodukcija...

Quote:
Originally Posted by boggy
Koliko sam "zabadao nos" u tu problematiku... znaci nisam mnogo upucen... cini mi se da se upravo u tom "lakom" postupku cesto "razbuca" sve, i da ima smisla (mozda) miksati odmah krajnji RMS, pod uslovom da ZNAMO koji je to krajnji... Povecavanje glasnoce miksa na kraju, nije transparentan postupak ni malo, promeni se previse stvari u toj proceduri... ukljucuju se i limiteri u igru... itd
Meni se obicno javi problem kada treba odmah miksati krajnji rms, jer se nekad ne zna kakve ce biti druge pesme, ko ce ih raditi i kada, jer sam nekada angazovan samo za jednu, dve pesme. Ako unapred dobijem referencu, onda je posao lak. Bas zato izbacim taj srednji miks, i ako ima problema, odnosno ako se zeli jace (jer se danas retko zeli slabije), ok, izmiksam glasnije, nije to toliko cimanje kada se sve ocisti. Dakle, onda obicno posebno kompresujem svaki kanal, nekada i sa vise kompresora u seriji ili paralelno.

Oko povecanja snage na kraju, imam podeljeno misljenje: zavisi kakav je miks. Ako ispadne dobar i u dovoljnoj meri ujednacen, i frekventno i dinamicki, sa kvalitetnim kompresorom se bez problema dobija potrebna jacina. Ako nije, jedino neki multiband i eq izvlace stvar. Limitere izbegavam, ili ih koristim cisto preventivno. Ako nesto i udje u njega, do 3db mu je dozvoljeno

Znam ljude koji rade mikseve na -20dBfs, koji se onda pojacavaju po potrebi, a rade metal! Mada, kod takve i slicne muzike peak i rms su blizu Crest faktor = 0.01!

Quote:
Obicno je nivo "ugodnog" slusanja jedan, koji varira mozda malo od coveka do coveka,... a ako ne gledamo slusanje iz zabave, nego profesionalan rad i ako covek u ovom poslu ne zeli u invalidsku penziju (ako je uplacivao doprinose, naravno), onda taj nivo ne treba da se menja.
Svakako, zato svima koji rade preporucujem da daju pare za kvalitetan kontroler jacine.

Quote:
Te ako zelite da se ovim poslom dugo bavite bez degradacije kvaliteta rezultata i zdravlja, onda treba razmisljati o ovoj temi... mozda
Spremicemo u toku ovog threada jedan kraci referentni .wav sa band limited pink noise od 500-2000Hz, koji relativno malo problema ima sa (losom) akustikom prostorije...
Wav ce imati -20dBFS(rms) na svakom kanalu...
Definitivno, voleo bih da cujem i tudja iskustva o prezivljavanju danasnjih mikseva. Kada radim dugo, pa makar i na maloj vrednosti SPL-a, pravim pauze svaka dva sata.
Jedva cekam da cujem sustanje

Quote:
Moja ideja bi mogla da bude da se grupisu "klase" pesama po RMS-u u dB, i da se slusanje utisava za tacno toliko ako se zeli glasnije i ako je nominalni SPL 83dB na -20dBFS. Time dajemo sansu usima da se naviknu i da cuju samo i jedino kompresiju i uticaj tog efekta, ali da to ne znaci da ljudi lagano moraju da ostecuju sluh zbog toga..., znaci BEZ promene SPL-a od 83dB po jednom uvetu.
Ovako nesto bi trebao da radi svako u svom studiju, bez izuzetka, ako hoce da ima pravu referencu. Ne znam da li si probao, ali foobar2000 ima jedan sistem koji se zove replaygain, i koji racuna koliko je kompresovana muzika, ali mislim da za referentnu tacku uzima upravo negde oko -14dBfs, sto se uzima kao vrednost za kvalitetno slusanje. Nije mnogo precizan, ali radi svoj posao.

Samo jos jedno pitanje boggy, na koje mi niko ne dade odgovor u jednom drugom tredu: kako racunas RMS, kao matematicki tacnu vrednost, ili koristis sistem +3dB?

veliki pozdrav

kejkz
kejkz is offline   Reply With Quote