View Single Post
Old 19-11-2006, 06:52 PM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Nivoi slusanja u reziji i muzicka produkcija/postprodukcija...

Zdravo kejkz, hvala na odgovoru

Quote:
Originally Posted by kejkz
Komplikovana tema
Ako te moze utesiti... samo da znas... dvoumim se vec petnaestak dana da li da je pokrecem... ali sad sam poceo... pa da vidimo gde cemo stici...
Quote:
Moram priznati da je veliki problem udovoljiti svima na ovom polju.
To je jasno... ali se na kraju MORA udovoljiti na neki konkretnan nacin, odnosno nesto napraviti na kraju... tako da se ovo pitanje postavlja samo po sebi svaki put kada se nesto "sprzi", zvuci pretiho,... ili sta vec...
Quote:
Ljudi obicno hoce sto glasniji zavrsni snimak, a ja ne volim niti da radim, a ni da slusam mnogo glasne snimke.
Posledica toga na kraju bude da nekome mozda i zvucnici pregore (visokotonci)...
Pusti moderno isproduciran CD posle nekog filma, i pokusaj da ne utisavas
Quote:
Zato sam nasao kompromis: kada snimam, drzim se -20, kada miksujem, posto radim muziku bez velike dinamike, ostajem u tom domenu, ali finalni miks dovedem do -14 dB RMS.
Shvatam, i to sto radis je neka "blaza" varijanta... realno... vodi te da utisas monitoring za 6dB kada miksas u odnosu na snimanje, ako zelis isti SPL u sobi.
Quote:
Posle je lako ako je treba opet kompresovati ili ispraviti greske.
Koliko sam "zabadao nos" u tu problematiku... znaci nisam mnogo upucen... cini mi se da se upravo u tom "lakom" postupku cesto "razbuca" sve, i da ima smisla (mozda) miksati odmah krajnji RMS, pod uslovom da ZNAMO koji je to krajnji... Povecavanje glasnoce miksa na kraju, nije transparentan postupak ni malo, promeni se previse stvari u toj proceduri... ukljucuju se i limiteri u igru... itd

Quote:
Po meni, ovo je neka zlatna sredina: nije preglasno za rad, niti "tiho" za slusanje.
Obicno je nivo "ugodnog" slusanja jedan, koji varira mozda malo od coveka do coveka,... a ako ne gledamo slusanje iz zabave, nego profesionalan rad i ako covek u ovom poslu ne zeli u invalidsku penziju (ako je uplacivao doprinose, naravno), onda taj nivo ne treba da se menja. Te ako zelite da se ovim poslom dugo bavite bez degradacije kvaliteta rezultata i zdravlja, onda treba razmisljati o ovoj temi... mozda
Quote:
Posto radim samo miks, nemam nikada problema sa zahtevima jacine.

Svoje zvucnike sam kalibrisao na jacinu koja meni odgovara, mislim tu negde oko 83db SPL, mozda i manje, jer imam mali i nepraktican prostor za rad. Zbog toga, moram stalno da koristim mernu opremu, da bih bio sigurniji u jacinu i spektar.
Spremicemo u toku ovog threada jedan kraci referentni .wav sa band limited pink noise od 500-2000Hz, koji relativno malo problema ima sa (losom) akustikom prostorije...
Wav ce imati -20dBFS(rms) na svakom kanalu...
Quote:
Mislim da nema nekog opsteg resenja. Ljudi koji rade se snalaza kako umeju, i obicno, iako nemaju izbora oko finalne jacine, vremenom se covek navikne, pa ume da proceni koliko je koji referentni snimak kompresovan, i da na osnovu toga da podese jacinu sistema.
Moja ideja bi mogla da bude da se grupisu "klase" pesama po RMS-u u dB, i da se slusanje utisava za tacno toliko ako se zeli glasnije i ako je nominalni SPL 83dB na -20dBFS. Time dajemo sansu usima da se naviknu i da cuju samo i jedino kompresiju i uticaj tog efekta, ali da to ne znaci da ljudi lagano moraju da ostecuju sluh zbog toga..., znaci BEZ promene SPL-a od 83dB po jednom uvetu.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote