Komplikovana tema
Moram priznati da je veliki problem udovoljiti svima na ovom polju. Ljudi obicno hoce sto glasniji zavrsni snimak, a ja ne volim niti da radim, a ni da slusam mnogo glasne snimke. Zato sam nasao kompromis: kada snimam, drzim se -20, kada miksujem, posto radim muziku bez velike dinamike, ostajem u tom domenu, ali finalni miks dovedem do -14 dB RMS. Posle je lako ako je treba opet kompresovati ili ispraviti greske. Po meni, ovo je neka zlatna sredina: nije preglasno za rad, niti "tiho" za slusanje.
Posto radim samo miks, nemam nikada problema sa zahtevima jacine.
Svoje zvucnike sam kalibrisao na jacinu koja meni odgovara, mislim tu negde oko 83db SPL, mozda i manje, jer imam mali i nepraktican prostor za rad. Zbog toga, moram stalno da koristim mernu opremu, da bih bio sigurniji u jacinu i spektar.
Mislim da nema nekog opsteg resenja. Ljudi koji rade se snalaza kako umeju, i obicno, iako nemaju izbora oko finalne jacine, vremenom se covek navikne, pa ume da proceni koliko je koji referentni snimak kompresovan, i da na osnovu toga da podese jacinu sistema.