View Single Post
Old 17-11-2006, 02:25 PM   #92
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: "moderna muzika" i muzika za pare

lesha, techno je defnitivno srodan sa house-om.Kako možeš reći da je house druga priča?

Nego, moram sad da se ogradim, razmislio sam i odlučio da povučem slaganje sa tim "da elektronika uopšte nije muzika", to je malo previše isključivo i prebrzo zaključeno...ali da ima neke krupne muzičke vrijednosti, to mi je i dalje po malo sumljivo.Odmah da kažem, ja isti često slušam, a i pravim takvu muziku, izmedju ostalog...

a bassy, ja govorim o nekim kultnim i revolucionarnim muzičkim "izumima".Naravno, da postoje ideje i usavršavanje, to sam i ja rekao, ali, reci mi, šta to može da se poredi sa pojavom distorzirane gitare ili wah-wah-a?Šta to može da se poredi sa sviranjem Bootsy Collinsa i njegovim forama i bojama basa?Šta to može da stane rame uz rame se vokalima i gitarama Rogera Troutmana?Mislim u nekom sasvim INOVATIVNOM smislu, to su bile stvari koje su bilo potpuno nove i do tada ne vidjene.Takodje, sjeti se samo šta je bio James Brown koji je počeo da djuska i da se oblači "ludački" u to vrijeme.Šta je to bilo za jazz scenu na kojoj su muzičari svirali u kravatama i odjelima.Da ne pominjem koji je sub-kulturni uticaj napravio r-n-r sa razbijanjem konzervativnosti i uštogljenih šansonjera itd.Šta je bio Elvis?Šta je bio Dark Side of The Moon od Flojda?Bitlsi?Hipi pokret?Sve su to neke stvari koje su već izlizane, a nekad su bile revolucionarne i sasvim nove.Ja bih sad najradije, opet stavio kravatu, zakopčao se do grla i od početka, kontaš šta hoću da kažem?Zato uvijek skidam kapu i patike:=) Claptonu, čovjek obuče sako i SVIRA!Evo baš sam radio onu kompozicju pod uticajme Ravelovog Bolera...Šta je bio Bolero za tadašnju klasiku?Ponekad volim iz šale da kažem da je baš Ravel sa Bolerom začeo fazon koji se kasnije pojavljuje u elektronici, dakle, meditativno ponavljanje iste teme, što za klasiku baš i nije svojstveno...a takodje sam čuo da je isti Bolero nastao iz opklade...

Znači, moja poenta je da se stvarno dugo nije pojavilo nešto sasvim NOVO, naravno što se tiče studija, snimanja i produkcije desile su se ogromne i revolucionarne promjene sa pojavom digitalije i softvera, ali niko ipak nije uspio do sad da sa tim stvori nešto šokantno i sasvim inovativno u samom muzičkom smislu, već se sve opet svodi na neka "oponašanja" i "modernizovanja" starog zvuka, zar ne?
balthazaar is offline