Re: "moderna muzika" i muzika za pare
Inače interesantno mi je kad neko ka?e kako je techno muzika (u bilo kom obliku i pod?anru) repetativna i dosadna. A ?ta su onda AC-DC? Ili vi?e od 50 posto dela J.S.Bach-a i nekih drugih kompozitora klasične muzike? Mo?da malo off topic.
Razgovor je nezgodan jer u startu se ne zna ?ta za koga predstavlja muzika. To kako ljudi do?ivljavaju muziku i kakav smisao i svrhu ima za njih se često drastično razlikuje, i meni je potpuno jasno da ono ?ta je muzika za mene verovatno nema mnogo veze sa time ?ta je muzika za 90 posto ljudi koji (eto na primer kad je stalno pominjemo) slu?aju Goa-u. Jasno je da po parametrima koje ima Bassystem Goa zaista tehnički mo?e da bude besmislena i da on mo?e imati jake i jasno vidljive argumente za to, a da opet ona bude savr?eno u redu za nekog u čijem individualnom univerzumu većina njegovih parametara o procenjivanju muzike nema snagu.
Konačno, estetika ru?nog u muzici je normalna stvar, pa (sad se ograđujem jer ne poznajem Goa estetiku) bubanj koji zvuči odvratno nekome van toga mo?da izgleda lepo nekome ko je u tome. Recimo meni je trebalo vremena da prihvatim Grunge estetiku kad se stil svojevremeno pojavio i nikad to nisam sasvim uradio. Neke elemente zvuka sam prihvatio ali neke nisam i dan danas kad slu?am ne?to iz tog vremena meni jednostavno zvuči glupo i ru?no.
Takođe je često (primećujem) kamen spoticanja oko muzike koja glavnu te?inu stavlja na psiholo?ki uticaj na pojedinca a ne na sadr?aj. Pretpostavljam da je po svojoj su?tini trance najbli?i plemenskim bubnjevima koji dovode neku ekipu oko logorske vatre nagutanu haluciogenim biljkama dodatno u "to" stanje, a najdalje od kompleksnosti klasične muzike i oslanjanja na melodiju i layer-e iste i ritam u trećem planu. Pa onda umeju ljudi koji su bliće ovom drugom, i znači im melodija i harmonija, kao i to da se "ne?to" de?ava zamerati to ?to zameraju muzici koja je hipnotička i li?ena određenih pattern-a na koje su oni navikli.
|