View Single Post
Old 17-11-2006, 12:21 PM   #87
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Default Re: "moderna muzika" i muzika za pare

Quote:
Originally Posted by nESbo
Razumem. Jel to najzad kraj rasprave?
ma zašto bi bio kraj brate?!Ovo i nije neka žučna rasprava, nego prosto pričamo...daj nemoj to da shvataš licno......peace, samo uživaj!!!

Ja bih se definitivno složio sa lou-om....

Ja mislim da čitava ova bulumenta nekih žanrova i pod-žanrova vuče korjene iz funk-a...tj. a ako ćemo da idemo dalje ,onda od jazz-a.U funku groove počinje da se ponavlja i bass gitara, kao i kick drum prelaze iz neke pozadine u prvi plan.To je jedna od najbintnijih osnova današnje elektronske muzike.Dakle, funk nagovještava loopove, mada velika je razlika što su to tada svirali VRHUNSKI muzičari i pjevali VRHUNSKI pjevači.Takodje funk(soul) nije bio lišen melodije i poente za razliku od današnje elektronske muzike koja u većini slučajeva jeste.Naravno, čast izuzecima.

Sad imamo jednu razvojnu granu koja bi od prilike išla ovako:

od klasičnog funka se stvara disco(što se tiče klubova)a na ulici se formira hip hop ritam, opet pod presudnim uticajem funk-a.Disco modulira u house, a iz njega nastaju svi ovi današnji gistro žanrovi.Sa druge strane, neko ubrzava hip hop beat i dobija Jungle, koji se kasnije preformulisao u Drum and Bass.Ne znam koliko je istinita ona priča o Disciplini Kičme kao zaćetniku dnb-a...ali ima tu nešto...Ovo što sam napisao nisam ja izmislio, već je to istorija...Ovo je samo jedna "grana" moderne muzike, a drugi pravci su se razvijali paraleleno i naravno da su se preplitali, ne bih da kažem da je sve tako jasno definisano, ali, odprilike, jeste.

Ja se sve više vraćam u 60-te, 70-te i 80-te, jer ČINJENICA je da su TADA postavljeni temelji i da se danas samo vrte i variraju već osmišljene forme koje su tada nastale.Apsolutno se nije pojavilo ništa novo do dan danas, već se samo usavršava zvuk."Pshiodelija" nije NIŠTA novo, sjetite se npr.Pink Flojd-a.Takodje ni 4/4 house ritam nije ništa NOVO već je još 70-ih počeo da se pojavljuje u discu.Nove i revolucionare stvari u muzici su se stvarno DESILE u periodima koje sam već pomenuo i to je to.

edit

p.s.

naravno, zabravio sam da pomenem pocetak 90-ih...jedna jedina grupa moze da se izdvoji kao "nešto novo" što se tiče elektronske muzike, a to je Prodigy i tu je kraj...

Last edited by balthazaar; 17-11-2006 at 12:25 PM.
balthazaar is offline