Quote:
Originally Posted by zoolander
Ma nego kaj,ajmo zapravo sve radit badava,kaj će nam uopće novci,bolje nek te iskori?tava i bedaka s tebe dela ko stigne,al ono bude? imal ime.Niko nikad nije imao ni?ta od tap?anja po ramenu.Najbolje bi bilo sve radit badava i dok ne stekne? ime hraniti se sa smolama iz nosa.Danas ni među prijateljima vi?e nema badava,cijeli svijet funkcionira na principu usluga-protuusluga.Cijenit će te vi?e ako naplati? svoj rad,nego ako ga badava dijeli?,jer se na kraju desi da navikne? ljude da radi? besplatno,pa ako im nakon nekog vremena odluči? ne?to i naplatiti,na kraju ti to zamjere i onda si djubre s imenom  (pričam općenito).
|
Eto, odmah proradi nas mentalitet! Na pocetu sam radio sa svima koji su hteli nesto da rade, samo da bi se probio, upoznao ljude , dobio sansu da pokazem nesto....Pa posle kad sam bio siguran da mogu da odradim sve sto bace na mene, poceo sam da smaram ljude za vece poslove.
Ja sam puno mojih mikseva dobio na "spec" (spekulativni miks - ako im se svidja uzmu i plate! ako im se ne svidja - nema para!)
Kad upoznam ili smaram nekog za koga nisam radio pre - uvek im ponudim da uradim miks / produkciju, sta vec...pa ako im se svidja - kazem im koliko ce da kosta! Ako im se ne svidja - nikom nista! Upali u 99,99% slucajeva. Na meni je da onda uradim to da zvuci mega, da se oni "ukake" i da budem siguran da potrosenih 3-4 dana nece otici u nepovrat!
Nekada i izduvam, ali vredi pokusati.
A tek za reklame za TV...ima se vrlo mali rok 24-48 sati vrlo cesto...Mora da bude Broadcast Quality - plus muzika mora da se svidi svima (reziser, agencij, klijent).
To je onda - puno stresa, nespavanje 2-3 dana..i NEZNA SE DA LI CE DA BUDE NESTO!! Nekada bude 5-6 koje prodanu ali ona 7-ma, pokrije sve to!
Tako i za pesmu - kad si nepoznat, uradi puno toga za dzabe, da bi te ljudi primetili.
Ako neko uzme tvoju pesmu - odmah vise nisi nepoznat!
A pogotovo ako si mlad i stanujes kod mame i tate i hranis se tamo i dobijas dzeparac! Sta imas da izgubis???