View Single Post
Old 11-11-2006, 01:26 AM   #6
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Default Re: Personalni podaci

Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Ako Mesec koji je mali za Zemlju, a ogroman za nas moze da utice na nju, zar mislis da ne utice i na nas? Ako moze Mesec koji je mali, zasto onda ne mogu i druge planete?
Plima nastaje zbog gravitacije, koja je direktno srazmerna proizvodu masa tela, a obrnuto proporcionalna kvadratu njihove udaljenosti. U slucaju Meseca nasa masa je mnogo manja od Zemljine pa je i uticaj milijardama puta manji, tacnije zanemarljiv. U slucaju planeta, njihova udaljenost je stotinama i hiljadama puta veca od Meseca, sto kad se jos kvadrira, takodje dovodi do zanemarljivog uticaja na nase telo. Ako si mislio na neki etericni uticaj, onda nisi trebao da navedes primer koji je lako opovrgnuti.

Quote:
Originally Posted by SumAnuT
To sto smo mi kao vrsta jos nedovoljno razvijeni da objasnimo neke pojave, ne znaci da one ne postoje.
To takodje ne znaci da treba da postoje. Upotrebi "occam's razor" tehniku:

Od 2 mogucnosti, izabrati jednostavniju i logicniju:

1. Mesec i planete uticu na nas pomocu nekog cudnog, jos neobjasnjenog mehanizma koji utice na nase osobine i sudbinu tokom celog zivota

2. Ljudi su astrologiju izmislili jer su imali malo znanja o nacinima na koje jedna stvar utice na drugu pa su samo pretpostavljali

Meni se logicnijim cini 2., ali svako ima pravo na misljenje.

Quote:
Originally Posted by alen
poceh sve vise i vise primecivati itekako egzaktnu pricu nauke zvane astrologija.
Astrologija nikako nije nauka, sto ni astrolozi ne spore.

Quote:
Originally Posted by alen
Vama,koji ne verujete u horoskope ne bi trebalo smetati a nama koji to posmatramo iz drugog ugla recimo,prija.
Meni ne smeta ni da verujes da je Elvis ziv, ali smatram da bi informacija o necijem horoskopskom znaku u podacima bila beskorisna i zauzimala mesto necem relevantnijem, a cak bi bila i stetna jer smanjuje ugled i autoritativnost foruma. Zamislite sajt Vlade Srbije sa nabrojanim horoskopskim znacima clanova Vlade, kao da je tinejdzerski sajt za zaljubljivanje.

Posto ova rasprava nema veze s audio produkcijom, izvinjavam se na digresiji i zavrsavam.
RokStudio is offline   Reply With Quote