Thread: Apsolutni sluh
View Single Post
Old 31-10-2006, 01:57 PM   #38
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

Default Re: Apsolutni sluh

Quote:
Originally Posted by Oggy
Zato sto je sam temperovan sistem vestacka tvorevina i pod uslovom da neko i ima apsolutan sluh, on bi za pojmove 99% nas pevao fals, jer bi pevao matematicki ciste oktave, a to u temperovanom sistemu nije slucaj...
my point exactly!

Radi se o nauchenom prepoznavanju koje zasigurno mozhe dosechi nevjerojatne razmjere, ali da se radi o prirodnoj pojavi oktave koje bi netko "chuo" bile bi pitagorine oktave.

Netko je spomenuo i harmonike, i dobro ih je spomenuo. Osim sinusnog vala svi tonovi imaju harmonike. Neuk sluh nie ih u stanju raspoznati dok izvjezhban sluh s lakochom chuje i harmonike. To znachi da maskiranje tonova ne radi kod svih jednako, tj. da je podlozhno vjezhbanju.

Osobno sam mishljenja da drug Bitch nema nikakvu urodjenu sposobnost vech je njegova moguchnost interpretacije tonova rezultat vjezhbe i fokusa. Vechina nas raspolazhe jednakim resursima, a djeli nas samo ulozhen trud (barem kad se radi o ovakvim stvarima... politika i financije su posebna pricha). Svi mi imamo jednak sluh samo neke je slabo briga za to, a neki tome poklanjaju puuuuuno pazhnje.

Osjetilni sustavi neprestano evoluiraju. Kod evolucijski "mladjih" sisavaca brojni su primjeri gdje zhivotinje vide samo crno-bijelo. U bibliji i davnijoj proshlosti spominju jedva 6-7 osnovnih boja dok danas vidimo stotine varijacija boja. Postoi i "bolest" sinestezija koja kod ljudi uzrokuje spontano povezivanje slova, zvukova i brojeva sa bojama. Do nedavno su vjerovali da se radi o haluciniranju, ali danas je jasno da postoi pattern po kojem odredjeni brojevi dobijaju odredjene boje, i da smo svi skloni tome. Isto vrijedi i za zvuk. Spontano evoluiranje osjetila se deshava kod pojedinih osoba ali postoje i tehnike da se taj proces ubrza.