Quote:
Originally Posted by SumAnuT
Kako se ide prema visim frekvencijama, svaka sledeca nota nosi sa sobom sve vise herca razlike, a mi to cujemo kao promenu za pola note. Na gornjim frekfencijama bi promena za pola note iznosila recimo:
10000*6/100 = 600hz
dok bi na donjim frekvencijama iznosila
100*6/100 = 6hz,
a mi bi obe promene culi kao promene za pola note.
Tako da je nemoguce za ljude da cuju zvuk u herc precizno, mogu samo napamet da nauce koje note imaju koju frekvenciju pa da je tako razaznaju.
U tom opsegu o kome pricate ~ 400 hz, moguce je cuti relativno male promene sto se da zakljuciti iz gornje jednacine, medjutim generalno gledajuci na celu skalu nemoguce je razaznati za bilo koga, pa makar bio i wunderkind razliku izmedju 8000 i 8001 hz, mada je ljudsko culo sluha mnogo osetljivije od ove promene za 6%, pogotovo na nizim frekvencijama o kojima pricate.
|
"Pola note" je nepostojeci termin.
"Polovina note" oznacava ritmicku vrednost od dva otkucaja u cetvrtinskom taktu (te ne vidim kakve veze ima sa pricom...)
Pravi termin je "polustepen"
Posebno je netacno da ljudsko uho dozivljava i 6hz i 600 hz kao polustepen, jer je u pomenutom opsegu kamertona, to otprilike cetvrt stepena (mislim na 6 hz) koji ljudsko uho itekako egzaktno razlikuje, jedino sto moderna notacija, ili muzika uopste ne poznaje takav razmak, ali on postoji u muzici raznih kultura na istoku.
Ono sa matematikom ti je dobro islo