Bas me zanima ovo oko Bitch- ove bolne reakcije. Otprilike mi je jasno o cemu prica, ali se meni to recimo javlja kada su dva instrumenta ili vokal i instrment u neskladu po pitanju stima.
Moja interpretacija, koja ujedno opravdava i moju tezu je da kod ljudi sa tako dobrim sluhom se u jednom momentu stvara navika, pogotovo ako sviraju instrument sa fixnim stimom kao sto je klavir (manje-vise) ili klavijatura, gde je A uvek 440 hz (osim ako drugacije ne odredis).
Ja recimo, ne mogu da sa 100% sigurnosti (i tacnosti) otpevam neki ton bez ikakve intonacije, ali ga zatoo lakse prepoznam odsviranog. Opet, ne kao 440 hz vec kao "nesto oko A". Nekada se desi i da pogresim za polu stepen, ali to spada pod nesavrsenost sluha, a dosta cesto to zavisi od samih vremenskih uslova, vazdusnog pritiska, buke na bini (ovo je inace zesce zajebano gde sam na jednom TV snimku ukapirao da je "dojajna" svirka u stvari bila debakl jer smo stvarno sve i odsvirali dobro i otpevali, ali sve za transponovan polustepen u odnosu na bend, cisto kao suza...

)
Iskreno, ne mogu da provalim da li je neki "A" 440 ili 438 samo cuvsi ga, mada kada cujem i 440 i 438 cujem razliku.
Mene interesuje sledece (pitanje za Bitch-a);
Da li si ti taj bol izazvan nesavrsenoscu stima dozivljavao i pre nego si poceo da pohadjas muzicku skolu, ili se to desilo tek nesto posle.
Jako me to zanima, jer ja i dalje tvrdim da apsolutan sluh ne postoji, vec samo dobar.
Zasto?
Zato sto je sam temperovan sistem vestacka tvorevina i pod uslovom da neko i ima apsolutan sluh, on bi za pojmove 99% nas pevao fals, jer bi pevao matematicki ciste oktave, a to u temperovanom sistemu nije slucaj...
Ajde, sad bas kad smo oziveli ovu temu, da vidimo gde cemo zavrsiti...