Thread: Apsolutni sluh
View Single Post
Old 31-10-2006, 05:32 AM   #11
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Apsolutni sluh

Quote:
Originally Posted by Oggy
....
Znaci, deduktivno. Niko se ne radja da moze da prepoznaje frekvencije, jer za njih i ne znas dok ti ne zatreba.
.....
Ma to mi je jasno... definicija jedinice za frekvenciju je izvedena iz definicije jedinice za vreme, a to je prilicno precizno etalonima pokriveno u drzavnim "zavodima za mere".
Jedinica za frekvenciju 1Hz nije prirodna pojava, nego je samo prilicno precizno opisuje, ljudi su je definisali i napravili odnose, odnosno neke brojke za "zapamtiti"... koje u prirodi ne sluze nicemu drugom osim da medjusobno znamo da se sporazumemo. Slicno vasim "notama" samo nesto "malo" preciznije, jer mnoge zivotne stvari vaznije od muzike zavise od te precizne definicije.

Opaska da me zanima prepoznavanje frekvencija u hercima, je samo zbog toga sto sam "namirisao" da cete se morati da "dogovorite" oko skale, odnosno definicije frekvencije za A (440, 442,..),... a to je bez veze ako imamo precizniju definiciju, oko koje nema diskusije... znaci kako prepoznajete 440Hz je jasnije od kako prepoznajete visinu note A. Samo se dovijam da izbegnem nepotrebnu diskusiju, ali mi, eto, to ne polazi za rukom zbog svega drugog na ovom threadu

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote