View Single Post
Old 30-10-2006, 11:07 PM   #1
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

Default Roland MC-505 (10 godina Groovebox-a)

text je malo dugacak 6 kucanih strana , predstavljanje je malo zbudzeno mogao bi da pisem na preko 10 strana ali s'obzirom da smo svi u nekoj "brzini" dosta je i 6 :]

Kolege sa jednog sajta su me zamolili da napisem recenziju Roland MC-505 groovebox , modula kojeg posedujem 7 godina. Tesko da mogu da budem objektivan jer me skroz odusevila svojom semplovanom analogijom tj na neki nacin spojila digitalno I analogno u jednom . malo mi je smesno kad ljudi kazu e vidi ritam masina ! , s?obzirom da je to sprava koja je namenjena za live act Ili kao ?skupi? dodatak nekom dj-u koji se bavi produkcijom ili eto da poboljsa svoj dj set raznim ?efektima?, znaci roland je 96-e izbacio prvu ovakvu spravu njegovog starijeg brata MC-303 koji je bio sve samo ne zadovoljavajuc al? opet I pored mnogo mana koji su postojali na 303-ci nije ga sprecilo da se proda u nekoliko desetina hiljada za samo godinu dana , vecina njih je bila razocarana sto nije emulacija 303-ke vec nesto sasvim 10-o , steta 303-ka je imala sta da ponudi , slucajno ili ne roland je kao I uvek pokrenuo talas portabilnih modula (groovebox-ova) tako da je I yamaha izbacila svoj model rm1x pa korg electribe (veoma uspesno) I sl. , ukratko receno 505(koja je prodata u 50,000 units u samo 18 meseci!!!!) je update 303-ke al? nije , imao sam prilike da radim I na 303-ci sa kojom bas nisam zadovoljan mnogo toga fali , elem da se vratimo na 505 , kao sto rekox on je ?update? ali I sam moze da ponudi nesto novo kao sto je unapredjeno sint modeliranje , bolji LFO (Low Frequency Oscilator) Pitch , AMP kao I chaining izmedju navedenih kontrola sa envelopom I OSC(ilatora) (saw sine square , chaos , trapezoid I sl.) . sve je vam je ?napolju? znaci ne morate da zalazite u editor kao sto je primer sa 303-kom I da drzite negde na vidnom mestu legendu znacenja raznih ?sifri? znaci dispej je veoma pregledan na svaki dodir neke funkcije automatski se menja prozor pa mozete da vidite koju kontrolu kontrolisete I koja je vrednost iste sto moze biti korisno ukoliko saljete midi komandu preko svog omiljenog sekvencera . Editovanje zvuka se vrsi kroz envelope LFO 1 LFO2 OSC I nesto sasvim novo za to vreme pa I sad FXM prosto receno to bukvalno distorzira , mutira zvuk u nesto drugo tj dodje mu kao grain u zvuku znaci totalno naopacke izvrcanje zvuka u neki ?distorziran? ton . 505 ima 4 oscilatora zvuka koji mogu da sviraju istovremno tj takozvani ?multilayering? :svaki moze posebno da se edituje tj kombinuje sa filterom envelope-om OSCilatorom I sl. .
Od Filtera poseduje standardno LPF (Low pass filter) BPF (band pass filter) HPF (High Pass Filter) I PKG (Peaking Filter koji je koristan za deblje basseve I skroz neobicne techno zvuke u kombinaciji sa FXM) dubina ovix filtera se podesava u filter opciji kroz envelope sto znaci da svaka kontrola ADSR (Attack Decay Sustain Release) u kombinaciji sa depth kontrolom (+ LFO + Pitch) koji je odma pored ADSR-a moze da napravi zanimljive efekte vasem sintu sa malo ozbiljnijim radom na zvuku moze se napraviti odlican sint za koji bi rekli da nije pravljen na 505-ici naravno dovoljno je samo malo maste I eto super zvuka I jos ako se doda Key Follow na cut off-u/rezonanci (znaci prati notu pa prema odredjenoj frekvenciji otvara zvuk) .

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote