Quote:
Originally Posted by bassystem
moj rođak ima apsolutni sluh. Ima 18 god, uči srednju muzičku, svira gitaru...i tako dođe on meni jednom da mu namjestim ?ice (prije par godina, ja tada nisam znao za tu njegovu "manu") jer on jo? nije znao, i ja je ?timam, a on meni sve "e dobro je, jo? malo...i tako". Sad ja reko neće valjda on da me uči kako da na?timam...međutim, ja ga poslu?am, uporedim sa klavirom, kad ono, nije u ?timu. Međutim, sjetim se ja da moj klavir dugo nije ?timan, i da je za 1/4 tona ispod normalnog (A=440hz)...onda odem do sinta i stavim slu?alice, a njemu ka?em da na?tima gitaru kako misli da treba (naravno, on samo okine ?icu i prema svom sluhu ?tima...dakle bez dodatnih pomagala ili referentnog tona)...i kad je na?timao, ja uporedim, ono tačno ko suza...naravno, nisam odmah mogao da mu čestitam, pa sam kvarno (kad sam prebacio sint na pojačalo da uporedimo) okinuo ton ali istovremenao dr?ao pich kontrol malo spu?ten...da ste mu samo vidjeli facu...tako sam saznao da on ima apsolutni sluh...tako sad kad prolazimo gradom i kad ne?to lupne, svirne sirena, bilo ?to, on mi ka?e koji je to ton...
i u muzičkoj je jedam moj profesor imao aps.sluh...ja bih lupnuo neki disonantni akord i iza njega odsvirao neki ton...on bi pogodio koji je. Mislim da ljudi nezavisno da li su muzičari ili ne mogu da imaju aps.sluh...a mislim i da mo?e da se navje?ba...
ja sam rođaka pitao kako on pogodi koji je određeni ton, a on mi ka?e da kao da u svakom momentu "čuje" neki refernatni (pokazivajući mi na potiljak)...to mi je stvarno bilo interesantno
|
...ista situacija je kod mene.. ne treba mi nikakav referentni ton, da bi cuo da citroen ima c-mol zmigavce (c-es) ili slicno... jednostavno je tako. Sad oko one price sa brojevima i Hz... pa ovako. Posto znamo da je A1 440 hz upamtio sam programirajuci ranije Commodore 64 u basicu da je C2 oko 523 hz. I tako mi je prakticno da na bini ako cujem mikrofoniju koja pisti C3 da kazem monitor inzenjeru da svuce na parametrickom 1khz za par db/a i sve ok... znaci stvar je u mom slucaju samo zapamtiti 7 brojeva recimo prve oktave koji ton koliko ima herca pa onda lako racunati dalje... sto mu dodje korisno samo za live sound, ne vidim nigde drugde primenu HZ varijante... e sad sto se tice skidanja pesama to je stvarno velika pomoc... mada vec jako dugo ne skidam nista (osim Chick Corea-e

)
...zna da bude i strasan bol (nervno -fizicki) kad cujem da recimo neko fals peva, imam instant glavobolju i to ne prijatnu! Znaci ako neko hoce da mi napakosti neka mi peva fals
@ all
opet kazem perfect pitch je super korisna stvar ali nikako ne preko potrebna da neko muzicira kako valja... mnogi gitaristi recimo vremenom nauce kako koja prazna zica zvuci pa i sami prepoznaju visine...
moj jedini problem je nastao posle drugog razreda srednje skole jer sam u stanu dve godine vezbao na klaviru koji je bio pola tona stiman nanize! a gazdarica nikako nije htela da ga ja prestimam, nego sam na kraju krisom demontirao pianino i navuko ga na 440... to me je malo poremetilo, ali se i dalje kolko tolko drzim
any questions? ... voljan sam da discuss

pozz