Quote:
Originally Posted by boggy
Ahm, a kako se zove vestina kada covek ume da, tonove i zvukove koje cuje, prevodi odmah "u herce" (bez tabela, trazenja najblize na nekom instrumentu, pa prisecanje, racunanje... itd.)?
|
E pa to je već stvar paranormalnog. Sposobnost Svesti da tako angažuje um da bi preko njega dobio informacije fizičkim, energetskim, vibratornim strukturama obično se naziva mentalni vid. Jednostavno se um može izvežbati da "vidi" informaciju-znanje u formi slike (npr. u hercima).
Kako se pomoću prigušivanja čula,

čulni centri aktiviraju više nego obično, moguće je postići takozvani "mentalni sluh" i čuti razgovor na udaljenosti od više desetina metara, suptilnu komunikaciju životinja, itd.
Setimo se Tesle. Kaže da je od četrdesete godine bio u stanju da savršeno jasno čuje prasak gromova na udaljenosti od 550 milja. Da čuje otkucaje časovnika iz trće sobe od njegove. Sletanje muve na sto bi njegovo uvo primalo kao tup udar, a pisak lokomotive udaljene trudesetak milja bi zaljuljao klupu na kojoj je sedeo i osetio bi nesnosan bol.
"Sunčevi zraci koji su razmacima bili prekidani, izazivali bi toliko snažan potres u mom mozgu, da bi me ošamutili. Morao sam sakupiti svu snagu volje da prođem ispod mosta, jer bih prolazeći osetio neverovatan pritisak na lobanju. U mraku su moja čula bila osetljiva kao u slepog miša i mogao sam da razaznam konuturu nekog predmeta na udaljenosti od 12 stopa čudnim osećanjem jeze na čelu."
Kao što se rezolucija zvuka i kvalitet (verodostojnost-objektivnost-neizobličenje) algoritma može povećavati u komp. tehnologiji, tako i mi možemo povećati našu osetljivost čula.
Složićete se samnom?