View Single Post
Old 30-10-2006, 08:52 PM   #5
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Default Re: Preko kamene vune

Quote:
Originally Posted by kok
ne, nisam mislio da li bih sma kesa absorbovala bass vec da li bih se ponasala slicno kao i iverica na pravom bass trap-u, jer znam da si pomenuo da bi se ponasala kao rezonator?
Da bi se ponasala kao pravi rezonator mora biti minimum 5kg po m2 tezine, i mora biti razmak (vazduh) izmedju nje i vune bar 0.5 do 1cm (naravno u hermeticki zatvorenoj kutiji), sto nije slucaj sa kesom koja je direktno naslonjena na vunu i suvise je tanka. Umesto plastike se moze koristiti sper ploca iste tezine, ako se zeli zivlji zvuk, a iverica tesko da moze sluziti kao rezonator.
Quote:
Originally Posted by kok
BTW kako radi Azmafon... to jest jer ste ga probali, deluje mi OK ali cini mi se da je suvishe tanak???
Azmafon sam video, ali mu ne znam karakteristike. U principu kod odabira materijala za Absorbere najbitnija je gustina materijala i ako je gustina (kg/m3) ista, skoro da nema nikakve razlike izmedju najjeftinije vune i najskupljeg specijalnog sundjera. Sundjer je skup jer ne smrdi, zadovoljava protivpozarne kriterijume, lakse se montira i mnogo lepo izgleda. Znaci najbolje da stavis neku tvrdu (ali ne najtvrdju) vunu i preko nje nesto sto je iste ili manje gustine (kesa, iako tanka, ima vecu gustinu od vune) kao zastitu, to moze biti i tanak sloj Azmafona ili sundjera. To ce biti malo skuplje nego ako je samo vuna ali znatno jeftinije nego samo Azmafon, ili samo akusticki sundjer.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote