30-10-2006, 04:51 PM
|
|
Moderator
|
Re: Apsolutni sluh
Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Pa retko ko će ti reći herce, već radije ton. To je u suštini nešto čemu svako ljudsko biće ima pristup. Mi smo sasvim normalno naučeni da to radimo kada se radio o očima, jer raspoznajemo normlano boje i vidimo razliku. Kad se radi o zvučnim talasima, uši su manje važno čulo i definitivno niko ne uči dete koji je ton C a koji D niti mu na ulici pokazuju "Vidiš tu sirenu sinko, to ti je bilo Des" kao što pokaže ili pita "Ajde reci tati koje je boje onaj auto".
Primetio sam da obično ljudi misle da se radi o pogađanju tona po visini, a visina je relativna. U suštini ljudi koji su rođeni da to mogu, jednostavno osećaju, znaju o kom se tonu radi, nema to veze sa visinom, nego je svaki ton kao jedna boja iz spektra kad se radi o očima.
|
To mi je sasvim logicno da se tonovi odnosno frekvencije, preciznije, ne prepoznaju po "visini" nego po osecaju koje izazivaju,... znaci svaka ima svoju "boju" odnosno osecaj koji joj je karakteristican...
Quote:
Oni koji su vežbom iradom došli do toga su vežbali da prepoznaju tonove takođe nisu slušali visinu nego nazovimo to recimo "kvalitet" ili "posebnost" tona, dok nisu naučili da prepoznaju tu specifičnost koje većina ljudi nije svesna. Tj i mi i oni vidimo u koloru, ali mi nismo naučili niti se bavimo bojama niti nas one interesuju, pa samim tim i ne razumemo, a oni su svesni kolorita i koriste ga.
|
Jasno
Quote:
Da ako ih prepoznaje po tom principu gore navedenom. Ako ima za orijentaciju neki početni ton ili akord, onda je to "relativni sluh" koji imamo i ja i većina muzikanata, i ja mogu da ispogađam sve akorde pesme ako mi neko kaže koji je prvi akord, tj koji je ton u pitanju. No dobro, u praksi je relativni sluh najbitniji, a apsolutni bonus koji ne mora mnogo promeniti stvari za samu osobu.
|
I ovo mi je jasno, najvecem broju ljudi koji imaju sluha treba referentna tacka... a odatle znaju i sami... zar ne?
@svi
Ako nije problem, meni je, recimo, ova tema interesantna, i voleo bih da diskutujemo o toj temi, a sad ako zelite da "apsolutni sluh" krstimo imenom "PERA" i da ga odmah proglasimo i nepostojecim, nemam nikakav problem sa tim, ali vas samo molim da onda nastavimo o ovoj tematici, gde ce za neke ona biti iluzija (nerealnost, naucna fantastika, SF), za druge PERA, a za "zadrte" neka ostane realnost i neka se zove apsolutni sluh... stvarno mi nista od toga ne smeta, i svako ima pravo da to dozivljava i naziva kako god zeli i voli, a najgluplje od svega je NE DISKUTOVATI o temi, nego o tome da li je nesto tema ili nije, ili da li se pojava pogresno naziva ili ne... mislim da i pored svega svi dobro razumemo o cemu je rec.
Unapred zahvalan!
pozdrav
bogi
|
|
|