Quote:
Originally Posted by boggy
Ahm, a kako se zove vestina kada covek ume da, tonove i zvukove koje cuje, prevodi odmah "u herce" (bez tabela, trazenja najblize na nekom instrumentu, pa prisecanje, racunanje... itd.)?
Pitam zato sto ne znam
pozdrav
bogi
|
Pa retko ko će ti reći herce, već radije ton. To je u su?tini ne?to čemu svako ljudsko biće ima pristup. Mi smo sasvim normalno naučeni da to radimo kada se radio o očima, jer raspoznajemo normlano boje i vidimo razliku. Kad se radi o zvučnim talasima, u?i su manje va?no čulo i definitivno niko ne uči dete koji je ton C a koji D niti mu na ulici pokazuju "Vidi? tu sirenu sinko, to ti je bilo Des" kao ?to poka?e ili pita "Ajde reci tati koje je boje onaj auto".
Primetio sam da obično ljudi misle da se radi o pogađanju tona po visini, a visina je relativna. U su?tini ljudi koji su rođeni da to mogu, jednostavno osećaju, znaju o kom se tonu radi, nema to veze sa visinom, nego je svaki ton kao jedna boja iz spektra kad se radi o očima. Oni koji su ve?bom iradom do?li do toga su ve?bali da prepoznaju tonove takođe nisu slu?ali visinu nego nazovimo to recimo "kvalitet" ili "posebnost" tona, dok nisu naučili da prepoznaju tu specifičnost koje većina ljudi nije svesna. Tj i mi i oni vidimo u koloru, ali mi nismo naučili niti se bavimo bojama niti nas one interesuju, pa samim tim i ne razumemo, a oni su svesni kolorita i koriste ga.
Quote:
bem ga ja, mislim da je "apsolutan" ako covjek ne gleda a pogadja sve tonove pa i akorde...
|
Da ako ih prepoznaje po tom principu gore navedenom. Ako ima za orijentaciju neki početni ton ili akord, onda je to "relativni sluh" koji imamo i ja i većina muzikanata, i ja mogu da ispogađam sve akorde pesme ako mi neko ka?e koji je prvi akord, tj koji je ton u pitanju. No dobro, u praksi je relativni sluh najbitniji, a apsolutni bonus koji ne mora mnogo promeniti stvari za samu osobu.