Quote:
Originally Posted by RetroMan
Andy Munroe se ne bi slozio sa ovim, naime ja sam ga to isto pitao, i rekao je da bi se stavljanjem plastike dobila neka vrsta membrane resonator-a, sto ni u kom slucaju nije dobro za visoke frekvencije, a za basove ne cini nista, posto je suvise tanka.
RM
|
Da, jasno... ali.... preko kese se moze staviti sloj (vunenog) tekstila, tako da se nepovoljan uticaj moze smanjiti relativno lakom apsorpcijom visokih.... mozda je najbolje "dzemper" da mu se nashtrika
Inace, ajd' i ja da malo teoretisem, ta membrana IMA uticaja i na bassove, najvise u domenu protoka vazduha, bez obzira na talasnu duzinu (zaboravimo na frekventni domen i predjemo u vremenski), i tada imamo da folija sprecava SLOBODAN protok vazduha kroz prostor prepun staklenih vlakana ali POROZAN... tako da uticaj postoji, i to najvise na "karakter" i efikasnost... bass trap onda "radi" samo na pritisak koji mu prenese membrana, ali ne i na slobodan protok vazduha... koga vazduho-nepropusna membrana sprecava jer se ne moze kretati slobodno... Ova teorija je poprilicno obradjivana po belom svetu u domenu internog dampinga za zvucnike...
Prica o balama staklene vune u originalnom najlonu je nastala kao cost sensitive savet za Arthura, jer sa onim problemima koje on ima, jeftiniji bass trap ne moze dobiti nigde... govorimo o par stotina eura za OSAM velikih i jos uvek izuzetno efikasnih... a i mogu se lako prenositi sa mesta na mesto
Mislim da je najbolje ovakve stvari probati u praksi...
frekventni opseg koji mi cujemo je kontinualan i sa neogranicenom kolicinom detalja i pod-opsega... pitanje je kompromisa... sto manji kompromis to bolji... a treba poznavati i konkretne slucajeve i probleme koji korisnici imaju... jako se tesko mogu davati generalni saveti koji pocinju sa "nikako nemoj to da radis...", jer sam za ovih godinu dana na Rumskom sam sebe (iako nisam Andy Munroe, naravno) demantovao previse puta, uvek sa nekim razlogom... tipa... kako coveku reci da ne ostavlja vrata iza sebe u setupu slusanja, ako mu jedino preostaje da onda ulazi kroz prozor u sobu... itd...
Teorija je jedno, i ako nije primenjiva u praksi, dzaba nam doticna teorija... covek ima problem, nesto ga "boli", treba mu pomoci, a to vrlo cesto nema mnogo veze sa odbranom teorija, a ponajmanje doktrina, i to pogotovo u akusitici....
Nista, zahvali Andy Munro-u na (ispravnom) savetu, i pozovi ga na Rumski, da smislja "supersonicna" akusticka resenja za exYU sirotane koja kostaju do "par stotina eura", jer (ti sirotani) jedino raspolazu "beskonacnom" zivotnom energijom kao konvertibilnom valutom i imaju po deset prstiju trapavih za bilo sta drugo osim muzike... a sve sto im preostane, "spucaju" na mikrofone, preampove i kompresore....

:o
pozdrav
bogi