Quote:
Originally Posted by Arthur
....za apsorbciju visokih idu neki drugačiji materijali, ili difuzori...
|
Ne, gresis, difuzori ne sluze za apsorpciju visokih, doduse apsorbuju ih do neke mere kao i svi materijali, ali nije im to namena.
Difuzori sluze za formiranje difuznog zvucnog polja, ili razbijanje refleksija od ravnih povrsina na "sve strane"... psihoakusticki izazivaju utisak "sirenja" sobe, odnosno utisak da si u vecem prostoru nego sto stvarno jeste... najgrublje receno...
Apsorpciju visokih mozes uraditi veoma lako, vunenom (chojanom) zavesom... obaska... oni, zbog sweet spota od zvucnika, uticu u jako maloj meri u ukupnim refleksijama u sobi, i to najvise od zadnjeg zida, iza tvojih ledja kada slusas.
I dalje je najveci problem apsorbovati NISKE frekvencije, one traze veliku kolicinu materijala u svakom slucaju, a samim tim i puno para...
Ono sto se najcesce uradi sa sobama na ovim prostorima, je "tretman" do nekih 300Hz (deset santimetara "necega" na zidovima), ispod toga pocinju problemi... i najcesce se jako "ubiju" refleksije od visokih, a deo mida, donji mid, i sav bass ostane sa svojim rezonancijama, skoro bez ikakvog tretmana... i primetih da takve sobe obicno nazivate "mutavim" i "mumlavim" (kada su sobe za snimanje u pitanju)... jer je prirodnim reverbima oduzeto skoro sve sto im daje jasnocu i preciznost, a ostalo je ono sto vas tera da mikrofone priblizavate izvoru zvuka... eto... slobodan sam da primetim, iako nemam licnih iskustava, nego slusam korisnike...
Moj je savet... borite se sa bassovima ako vec hocete apsorpciju, a ostalo ostavite na miru! Znaci materijal merite u metrima kubnim a ne u metrima kvadratnim,... skupo? E... pa sta ja tu mogu?
pozdrav
bogi