Thread: subwoofer
View Single Post
Old 30-10-2006, 03:58 AM   #18
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: subwoofer

Quote:
Originally Posted by OFF
MA, ne, kontam ja o cemu pricas. Verovatno je u odredjenom cenovnom rangu i bolja kombinacija 2.1 nego bez woofera. Ja sam imao par prilika da cujem (na hi-fi sajmovima, uglavnom) vrhunske i za moje dzepove i preskupe kutije, gde jednostavno ne sme se reci da bilo sta fali pa ni bassa (bez woofera). Mogao bi drRu da kaze koju lepu stvar o B&W 801 i sl. , on to jako dobro poznaje. Kad to cujes, zaboravis na woofer
Treba takodje imati u vidu da je 80% "subwoofera" u stvari "eksterni" woofer za par dvosistemaca, i da je prica o sub frekvencijama zavrsena do nekih 30-40Hz i gde je subwoofer aktivan (subwoofer je vise institucionalno ime nego sto ima veze sa jaaako niskim frekvencijama)... to JESTE najjeftinija postavka za kupca.
Ako imas dva dvosistemca sa 4" ili 5.5" drajverima (malecki) tu nema ni govora o niskim frekvencijama, prakticno samo glasove mozes odlicno cuti na njima... te se tu "isplati" staviti JEDAN woofer za njih dvojicu, i napraviti coveku koliko toliko uredan setup... ali samo pod uslovom da je to neka srednja klasa...
Ako gledamo visoku klasu, to se ne isplati, jer su vrhunski midwooferi od 4" prakticno 10% jeftiniji od nesto vece bratije, tako da se tesko moze napraviti neka usteda, jedino ako se stedi na jos jednom woofer drajveru i pojacalu za njega... itd... bla, bla...

tako da je prica o realnim subwooferima, koju sam pokusao da iniciram onim slicicama, ovde izostala, jer se, realno, govori o "krpljenju" nemocnih dvosistemaca... sto i jeste najcesci slucaj.... pa Tehnomarket je prepun Jamo subova... i narod to verovatno kupuje...

Drugo... domacica u stanu ce tesko prihvatiti da brise prasinu sa nekog monstruma od 100kg, i tu je bolje namestiti par slatkih malih dvosistemaca i "subwoofer" proglasiti za stocic za lampu sa abazurom na kome trce mali kinezi i vesele se... nego praviti nemire u kuci... drugim recima, mislite o tome!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline