Quote:
Originally Posted by strasni zmaj
mozda tocno, ali ipak ostajem pri tvrdnji da bez suba glazbi fali jedan dio zvuka. pitao sam za situaciju u studiju jer nikada nisam krocio u jedan (naravno da ne brojim razne garaze...  ). ...nego, zasto ne moze dobro podesen 2.1 sistem vjerno reproducirati glazbu? ...nemoj misliti da silujem baseve.
|
Evo, upravo sam uradio jedan experiment koji mozda moze da da odgovor na tvoje pitanje
Uzeo sam neki stereo klavir iz Hypersonica, i isprogramirao na njemu 20 nasumicnih malo duzih nota u svim oktavama (navise sam uzeo iz najnize oktave). Jasno se cuju pozicije svakog tona u stereo slici, tj, nizi tonovi su levo, visi idu ka desno, logicno. Onda sam uzeo surovi UAD Cambridge EQ i odsekao sve iznad 100Hz (kasnije sam menjao f - 80-120Hz) sa cak 36dB/okt (ne verujem da ijedna realna skretnica to moze). Ostalo je samo ono sto bi woofer trebalo da reprodukuje - jaaako niske frekvencije. Ono sto je poenta, i dalje se mogla naslutiti pozicija svih tonova u stereo slici. Takodje, kad sam panovao extremno (levo npr.) ceo klavir, on se cuo levo, a ne u sredini, ili mu je bilo tesko odrediti poziciju)
Zakljucak - niske frekvencije, iako su neusmerenije i teze im se odredjuje polozaj u prostoru, ne dolaze uvek i samo iz sredine stereo slike. Tacno je da se u modernoj muzici bash u centar i stavljaju kick, bass......ali zamisli samo jedan akusticni jazz trio, sniman stereo parom - sigurno ne mogu biti odjednom u centru kontrabas, bass bubanj, i najnizi registar klavira.........
Drugi problem je skretnica, koja se u 2.1 sistemima nalazi na veoma nezgodnom mesto (70- 120Hz, okvirno) a tu su osnovni tonovi (prvi harmonici) od puno instrumenata.....
Mozda gresim, ali.....