Thread: subwoofer
View Single Post
Old 29-10-2006, 10:53 AM   #4
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Default Re: subwoofer

Quote:
Originally Posted by strasni zmaj
mozda tocno, ali ipak ostajem pri tvrdnji da bez suba glazbi fali jedan dio zvuka. pitao sam za situaciju u studiju jer nikada nisam krocio u jedan (naravno da ne brojim razne garaze...). ...nego, zasto ne moze dobro podesen 2.1 sistem vjerno reproducirati glazbu? ...nemoj misliti da silujem baseve.
Evo, upravo sam uradio jedan experiment koji mozda moze da da odgovor na tvoje pitanje

Uzeo sam neki stereo klavir iz Hypersonica, i isprogramirao na njemu 20 nasumicnih malo duzih nota u svim oktavama (navise sam uzeo iz najnize oktave). Jasno se cuju pozicije svakog tona u stereo slici, tj, nizi tonovi su levo, visi idu ka desno, logicno. Onda sam uzeo surovi UAD Cambridge EQ i odsekao sve iznad 100Hz (kasnije sam menjao f - 80-120Hz) sa cak 36dB/okt (ne verujem da ijedna realna skretnica to moze). Ostalo je samo ono sto bi woofer trebalo da reprodukuje - jaaako niske frekvencije. Ono sto je poenta, i dalje se mogla naslutiti pozicija svih tonova u stereo slici. Takodje, kad sam panovao extremno (levo npr.) ceo klavir, on se cuo levo, a ne u sredini, ili mu je bilo tesko odrediti poziciju)

Zakljucak - niske frekvencije, iako su neusmerenije i teze im se odredjuje polozaj u prostoru, ne dolaze uvek i samo iz sredine stereo slike. Tacno je da se u modernoj muzici bash u centar i stavljaju kick, bass......ali zamisli samo jedan akusticni jazz trio, sniman stereo parom - sigurno ne mogu biti odjednom u centru kontrabas, bass bubanj, i najnizi registar klavira.........

Drugi problem je skretnica, koja se u 2.1 sistemima nalazi na veoma nezgodnom mesto (70- 120Hz, okvirno) a tu su osnovni tonovi (prvi harmonici) od puno instrumenata.....

Mozda gresim, ali.....