View Single Post
Old 29-10-2006, 03:35 AM   #14
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: sad i zvanicno

Oprosti na pitanjima, samo sam znatizeljan...

Quote:
Originally Posted by DaBear
.......

Ja trenutno ne bi savetovao nikoga da se 100% posveti muzici. Moze kao hobi, pored skole / faksa,
Slozicu se uvek s tobom po ovom pitanju, ali samo formalno... protekli period u ovoj zemlji govori necemu drugom u prilog... da ne nabrajam sada cime se sve bave ljudi, koji JESU zavrsili fakultet, da bi mogli da prezive u poslednjih 15-20 godina... suvise je depresivno.

Quote:
ali nikao da se sanja o nekom mega uspehu - jer to je danas VRLO tesko, a uraditi to iz Srbije, skoro ravno nemogucem!!
Da li je nekada bilo lakse da se uradi to iz Srbije? Ako jeste, kada?
Quote:
Uostalom, od recimo stotinak aktivnih clanova Rumskog, ja mislim da ce se jedva 10-tak njih jos uvek baviti muzikom za par godina!!
Sto se tice zaradjivanja za zivot, pa i sada je POVELIKO pitanje koliko "aktivnih clanova Rumskog" realno sebe prehranjuje od muzike... ali "baviti se muzikom" ako vec imas sta da jedes mislim da ne pravi veliku stetu, i da ce vecina da se bavi, na ovaj ili onaj nacin, muzikom... biti tu, biti prisutan... mislim da je to suvise jako da bi se za par godina moglo drasticno promeniti...
Quote:
Treeba da se radi mnogo, mnogo razlicitih stvari, da se zna / nauci mnogo, pa i tad treba da se pojavi neka luda sansa !
To vazi uvek, barem tako mislim...
Quote:
Ima tu raznih muzika da se radi - televizija, reklame, muzika za video igre, itd, itd...pa sound design / efekti za filmove itd.
Moze se (nekako) opstati i dalje biti u kontaktu sa muzikom...
Da, ali sve je to veoma siroko, i zahteva to sto si malopre rekao, mnogo znanja i iskustva...
Quote:
Ali sve su to USLUZNE delatnosti - kad ti uzmu efekte ili kad uradis miks, nemas nista od toga posle, pa cak i ako se proda milione!!
Koliko znam, takav slucaj je sa svim ostalim delatnostima, koje nisu muzika. Ja mogu konstruisati procesorsku plocu za nekoga ('bem li ga, to je nekakav kreativan autorski rad), ali ni u ludilu ne mogu ocekivati da cu dobijati procenat od prodaje. Dobijam pare za uslugu i to je kraj, ako hocu jos, moram da radim sledecu.... tako je bilo oduvek. Ako hocu procenat, onda moram sve sam, odnosno moram svoj novac da ulozim i celu proceduru (od ideje do prodaje) da radim sam, ako zelim da radim na procenat
Tako je oduvek bilo,... ili da smislim neko ludilo od sprave, za koju ce da "zabalave" svi, pa ce da se "pobiju" ko ce vise da plati... naravno, to se moze desiti jednom u milion pokusaja... a i tada mi treba mnogo novca da bih izvukao ista od toga... bez obzira sto je puko sanjarenje.... i najverovatnije ce mi to (uspesno!) ukrasti za 72 sata!!!

Quote:
Znaci- dobar si kao i zadnji projekat!! I treba stalno da juris nove poslove....
To svi radimo (mislim na one koji se ne bave muzikom), to je normalno... bilo, jeste i bice...
Quote:
Znaci treba nesto sto ce da donosi tantijeme , a to vec nije lako u danasnje vreme - kad se muzika deli za dzabe!!
U svim ostalim delatnostima (ubedljivo najveci deo) to (mislim na tantijeme) nikada nije ni postojalo.... ja bar ne znam... ispravi me ako gresim...
Quote:
A ocekivati da se zarade pare za zivot od house ili techno ili Drum & Bass-a...he,he,,malo teze!
Pa ako je kao sto pricas... tantijema nema, odnosno tesko se dolazi do njih, onda je sve ostalo takodje bez toga, znaci dok rintas, imas pare, kada stanes, onda nemas... ako te niko ne trazi i ne trebas mu... takodje nema para... itd... mislim da vecina populacije ima neprekidno iste probleme svo ovo vreme unazad i unapred... ili "nema 'leba bez motike", pod uslovom da ikome "rad motikom" treba... pa ok... mislim da nije tako strasno

Poenta mojih pitanja je da u tom "drugom" sto savetujes, TEK nema tantijema, i da je situacija po tom pitanju vrlo slicna, ako ne i gora, te je, po mom misljenju, sasvim svejedno u kojoj ce oblasti neko nauciti da "stalno juri posao"... ako to na kraju nauci (odnosno "stigne" doticni posao)

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote