Thread: Narodnjaci
View Single Post
Old 26-10-2006, 03:51 AM   #40
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Default Re: Narodnjaci

Ja nikako da shvatim za?to se inače ovako pominje to "bili pod turcima" kao ne?to u?asno. Kao da je obična raja ?ivela i?ta bolje u nekoj drugoj hri?ćanskoj evropskoj dr?avi. I kao da je "turski" uticaj sam po sebi lo?. Ja i ne znam kakav je to "Turski" uticaj kad se ta dr?ava zove Turska od relativno skoro i kad se u stvari radilo o nizu naroda sa različitim muzičkim tradicijama koji su ?iveli zajedno na prostorima osmanlijskog carstva u kom su ako me sećanje ne vara Turci činili manji deo stanovni?tva (druga stvar ?to je turska dinastija bila na vlasti) To ?to smo povukli na istok, pa ?ta, me?ali su se uticaji. Da smo imali neku svoju jaku muzičku tradiciju, uzeli bi oni od nas. A konačno, svaki narod kad preuzme ne?to, promeni to po svom ukusu, pa onda to i jeste na?e jer smo ga mi uzeli i razvijali na svoj način.

A slabo smo i mi bili pod "turcima", 500 godina a svi i dalje pravoslavci, svuda crkve i manastiri... ne?to fini ispali ti turci.

Nego kvalitet. To nam fali. Etno muzika koja se gaji kao umetnost i ljudi koji su majstori u onome ?to rade i u svetskim okvirima i koje izvozimo a ne etno muzika kao jeftin izgovor za dance pop ?und koji veze sa etnom nema. Mislim, ponavljam se, rekli već drugi ljudi isto.
Dushan_S is offline   Reply With Quote