Re: " originalni " Van Gogh "
naravno, što da ne...ja čak planiram sve to da uradim u svojoj verziji, ali sad su trenutno po bekap diskovima, pa kad ih iskopam...
sve to mnogo bolje zvuči jer je sirovo, čisto, prodorno, izvorno...hm, da budem jasniji: moja prvobina ideja je bila da radimo aranžmane (pripremu, sa dosta finalnih traka) kod mene kući, a onda da se prebacimo u studio i dosnimimo vokale, neke bubnjeve i gitare koje fale...jer ja sam planirao da sinhronizujemo pc i tape pa da imamo beskonačno mnogo kanala...oni su bili skeptični u vezi sinka pc i tape, ali ja sam to radio ranije, dok sam miksao neke narodnjake u pinku, bacao sam sve na traku iz nekoliko puta i nikakvih problema nije bilo, a to sve zahvaljujući pametnom LOGICU, koji svoj sample rate prilagođava azimutu trake...samo sam snimio novi sink na traku (koja je inače bila stara) i nije bilo problema. To je bila poč 2002 god, i tu opciju (koliko znam) tada nije imao cubase...uglavnom to nama nije radilo, oni su se istripovali da ćemo izgubiti vrijeme i nećemo uspjeti da sinkujemo pc i traku i došli na solomonsko rješenje da sve iz pc-ja bacimo na traku. Tako sam ja morao praviti podmikse za otprilike 60ak stereo traka na max 18 mono, da bismo ostavili nešto za glas, gitare ili već...možete misliti koji je tu haos nastao...a da ne pričam kako se habić istripovao, pa udarao prvo po aranžmanima (znači pretumbavao strofe refrene, pravio nove...) a šlag na tortu je bio (i to je tako ostalo) kad mi je tražio da od dvije pjesme napravim jednu...kaže, pusti prvu stvar do refrena, a onda drugu od refrena...to je bio kraj, više nisam mogao da izdržim. To je ipak bio pentium III na 800mhz i jedva je izdržavao sve te plaginove, a kamoli da otvorim dva takva aranžmana...a meni je to bilo već 4ti mjesec svakog dana za kompom po 9 sati, i nekoliko verzija svih tih aranžmana...
tako da kad se sve to smućkalo na traku, i oni se u miksu trudili da ispadne manje ekstravagantno (od tehna nastade rock, od drum and bassa nastade ska-ska i sve tako...) nije bolje moglo...još kad su napržili postprodukciju, svu dinamiku izgubili...ja sam bio očajan...ali družili smo se lijepo
poslije godinu dana sam ja za reizdanje tog cd-a napravio svoje dvije verzije pjesme drunder...
|