Re: Narodnjaci
Sad vec imam utisak da se salis samnom...
Ako si pazljivo citao to sto si citao, jasno ti je da kada su glavni muzicki oblici toga doba : Psalmodija (vizantijska), himna, tropari, stihiri, kanoni, da kada sistem glasova obuhvata 4 autenticna (dorski, frigijski, lidijski i miksolidijski) i cetiri plagalna modusa (dodat prefix "hipo" ispred), onda tesko moze da se kaze da je to kultura "nastala pod uticajem" neke druge.
Ovo su sve autenticne forme i tekovine vizantijske kulture, a eventualno si mogao da pogresno dodjes do zakljucka, zato sto je vizantijska muzika, u jednoj fazi razvoja, PO UZORU na arpsku muziku preuzela ornamentiku u melodiji, ali pretpostavljam da ako smo dovde stigli znas da su ornamenti samo ukrasi, ne kostur, ne osnovna melodija.
U praksi, pa cak i teoretski je nemoguce da jedna kultura ne izvrsi uticaj na drugu, pogotovu, ako egzistiraju jedna do druge, ali je jedno kada iz jedne kulture nastane druga (poput "nase"), a drugo je kada dve savremene kulture (egzistirajuce u isto vreme) uticu posredno jedna na drugu.
Moguce je da sam nesto propustio, ali proslo je dosta vremena od tog ispita, pa mi ne zameri, te ako te zanima nesto stvarno relevantno i opsirnije, savetujem ti da uzmes neku dobru istoriju muzke poput Andreisa, pa procitaj o tome.
Meni je nadalje stvarno smaranje da lomimo oko ovoga, pogotovo u ovakvom thread-u, pored svih stvari koje me milion puta vise zanimaju.
|