Thread: Narodnjaci
View Single Post
Old 23-10-2006, 07:05 PM   #29
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Default Re: Narodnjaci

Quote:
Originally Posted by LACKY
U pravu si !, i deluje kao pranje ruku! Jer kada se dotakne ova tema na forumu svi gledaju da operu ruke na foru "Ja cenim samo prave vrednosti" i td.
Pa se krene od Cuneta, Tome itd. mada njih dvojica nemaju ( a mozda i imaju) nista zajednicko ali su estabilirano priznati kao pravi narodnjaci!
A kada sam vec pomenuo doticnu gospodu evo i kratki rezime.
Toma zdravkovic je bi covek Boem ( namerno velikim slovom jer je zasluzio). potekao sa Beogradskih splavova i pevao po kafanama. Pevao je novokomponovane pesme!
Cune je i onda kao i danas bio estabilirano pevac "prave" narodne muzike ( kojeg ni tada kao ni danas nisi mogao videt nigde sem na RTS-u) i ciju plocu nikada niko nije kupio a pogotovo pesmu u kafani zapevao!
Nemojte me pogresno shvatiti, ali sta hocu da kazem!
Pa kako su nastale narodne pesme? Dogovorio se narod, sastao se na livadi i napravio pesmu!
Pa pesma od Grajica " Mito Bekrijo" je narodna pesma, jer je zazivela kod naroda, a naprevljena je pre 40 godina i dan danas se peva. A zna se ko je autor!
Ja se dobro secam Tome iz vremena dok je bio ziv i radio. Gospodo ako gledamo danasnje doba (u kome ovo pricamo i kojeg ste vi puno mladji svesni)
Tomi je najslicniji pandan Aca Lukas (zvuci sokantno ali je tako), pa kad bi se setili i za 20 godina pokrenuli pricu o Ceci, sa nekim novim narastajem pitanje je sta bi culi.
A izmedju ostalog ako ste culi ko je bio Carevac ( kod njega Cune nikada nije polozio audiciju za narodni orkestar Radio Beograda, tek nakon njegove smrti mu je to poslo za rukom), e za njega je Cune mozda bio tadasnji Aca Lukas, za mog caleta pravi narodnjak, a za mene dosadni bradonj. Koji se pojavljuje u RTS-ovim novogodisnjim emisijama, snimanim u kneginjinom konaku i koje se rpriziraju po 1000 puta!
Pa smena generacija je valda prirodna stvar! Zasto u "noble" drustvu lagati (da nebi ispali glupi u drustvu) kako je Bah ipak bolji od Hendla ( i to tvrditi onako siguran u sebe) a nikada niste slusali ni jednoga!
Pitam se stali je tek za vas duplo mladje? Bojim se da niste iskreni, zasto je tesko priznati da uopste neslusate narodnjake( koliko god hteli pobeci od toga, i verujem da vas vecina neslusa, ipak bolje poznajete repertoar Cece nego Cuneta, pa to je prirodno)!

Prema tome!
Ovde pricamo o modernoj svetskoj produkciji pratimo tehnologiju i nova stremljenja, a ovamo Cune!
Izvinjavam se pa mi zamerite koliko god!, ali vise me pali Ceca i Seka (bar su bolje picke, imaju neku ovovremensku energiju a i produkcija im je bolja od plovine kvazi pop i rok buljumente)!
A sto se tice "narodne muzike i bastine" najveci ponos mi je sto u svojoj karijeri imam dva albuma Umetnika Pavla Aksentijevica nego bilo sta drugo!
Nas najveci problem je sto se stidimo samih sebe ( nisam primetio da se Americka nacija stidi 0,5$ nepismene bitange iz Bronksa koja je prodala 12 miliona nosac zvuka u prosloj godini).
Covece ti si u pravu za sve ovo,ali o cemu ti pricas!?Nadovezao si se na moj komentar da od narodne muzike volim ceo opus od makedonije pa navise i spominjes mi Tomu Zdravkovica,Cuneta debelog i ostalu tadasnju kafansku bulumentu na celu sa carevcem (koga je izgleda sada zamenio Boki Milosevic u Grandu )Mesate babe i zabe...
zmaj is offline   Reply With Quote