Re: Vangelis ...
Cenim i postujem Shivino misljenje,sto naravno ne znaci da cu se i sloziti oko njegovih vidjenja Vangelisa kao umetnika i stvaraoca ...
Mekoca i senzualnost koju njegova muzika nosi jedinstvena po meni.Ja njegovu muziku mogu komentarisati sa filmskog gledista,posto sam veliki filmofil i od ove godine brucos na FDU,jer sam uglavnom fokusiran na njegove filmske stvari ...
Shiva, ti kao veliki ljubitelj i poznavalac filozofije ,narocito Nicea ne bi smeo toliko da zapostavljas dva pojma oko kojih se mozda vrti cela egzistencijalna misao,a to su emocije i trenutak.Trenutak koji mozda nastupi i nikad u zivotu a koji je toliko lep i kroz koji covek shvati koliko zaista voli zivot i sebe.To je trenutak u kome shvati da je on deo njega a ne samo puka individua koja rusi sve pred sobom ne bi li srusio moralne barijere na putu do savrsenog coveka.Niche je bio covek dubokih emocija koji je ziveo za taj trenutak.
U filmu ta dva pojma,emociju i trenutak objedinjuje scena.Uzmimo samo u Blejd Raneru ljubavnu scenu Harison Forda i Sin Jang ili onu na kraju kad Radzer Hauer izgovara onu cuvenu recenicu.Isto tako u filmu Vatrene kocije,scena na pocetku i kraju kada britanski atleticari trce na pesku.Prosto kada gledate te scene vidite kolika je moc u coveku i njegovom zivotu i ljubavi ...
Retki su kompozitori koji su to uspevali da kroz muziku koja prati sliku izazovu toliku emociju,a kod Vangelisove muzike je to bukvalno besmrtnost i zbog toga je veliki...
A dovoljan dokaz njegovog kvaliteta su i veliki broj ljudi koji ga i dan danas slusaju,i uzivaju u filmovima za koje je on pravio muziku ...
|